2.8

1386/9/12

خضر، شخصیت مجهول الحقیقه ای است که به برکت آیات شریفه ی 82-65 سوره ی مبارکه ی کهف، مقام خاصی را در فرهنگ اسلامی احراز کرده است. مفسران و محدثان او را به گونه ای و عرفا و متصوفه او را به شکل دیگری می شناخته و می شناسانند و هریک از آنان بر حسب حال و قال خویش تعریف و تعبیری از وی می نمایند و چون به ظاهر این موجود جسمانی یا روحانی، نقاب از رخ خود برنمی کشد، هرکسی تصوری را که از او می کند منطبق بر واقعیت می شمارد. اما همه ی آنان در این که مراد آیه ی 65 سوره ی کهف، خضر است اتفاق نظر دارند. نام یا لقب خضر از این روست که گفته شده او بر هرجا که بنشیند یا در آن جا نماز بگذارد زمین زیر پا و اطراف آن سبز و خرم می گردد. این کتاب پژوهشی درباره ی شخصیت گمنام خضر (ع) است. در این پژوهش، منابع تفسیری، روایی، تاریخی، ادبی و به ویژه عرفانی بررسی شده و اقوال و آرای اندیشمندان مسلمان درباره ی این شخصیت بحث برانگیز، طرح و ارزیابی شده است.

یادداشت ها

با امید بسیار دست گرفتم، برای این شب‌ها.
سه شب پیش از زبانِ عزیزی -هزار بار- شنیدم:
حلِ مشکل صاحبِ دین معنی امّ‌الکتاب
یا علی، یا ایلیا، یا بوالحسن، یا بوتراب

و ایلیا را در لغت‌نامه چنین آورده‌اند:
 لغت سریانی باشد. نام امیرالمؤمنین علیه‌السلام است.
و آن حضرت را نام تنها نه علی است در توراة ایلیا و در سماوات مرتضی است. (النقض).
و نیز:
بعضی گویند نام اصلی خضر علیه‌السلام است.

و مراد از اشاره به این اشتراک هیچ نیست. و نمی‌دانم چرا دارم این چیزها را می‌نویسم.

فکر می‌کنم -دربار‌ه‌ی خضر- به راحتی می‌توان بسیار بهتر از مرحوم استاد احمد مهدوی نوشت. من شیفته‌ی نثرِ تفصیلی و تطویلی آن مرحومم اما اینجا خبری از تفصیل و تطویل نیست و از دیگر عناصر سبکی نثرِ احمد مهدوی هم کمتر نشانی می‌توان یافت.
بیش‌تر فیش‌های خامی است، اما تتبع چندان جانداری هم به حساب نمی‌آید. دریا دریا گفته‌ در باب خضر هست و جمع کردن و سامان دادن به این گفته‌ها همتی بلند می‌خواهد.
سخن گفتن در این مسائل دشواری‌های تاریخی و ایمانی بسیار دارد. شاید مرحوم مهدوی دامغانی هم گرفتار این دشواری‌ها بوده.