معرفی کتاب سپیده دمان فلسفه ی تاریخ بورژوایی: پیوست: نگاهی به مکتب فرانکفورت اثر ماکس هورکهایمر مترجم محمدجعفر پوینده

سپیده دمان فلسفه ی تاریخ بورژوایی: پیوست: نگاهی به مکتب فرانکفورت

سپیده دمان فلسفه ی تاریخ بورژوایی: پیوست: نگاهی به مکتب فرانکفورت

ماکس هورکهایمر و 1 نفر دیگر
3.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

0

ناشر
نشر نی
شابک
9789643123482
تعداد صفحات
160
تاریخ انتشار
1398/11/6

توضیحات

        
سپیده دمان فلسفه ? تاریخ بورژوایی، که همزمان با انتصاب هورکهایمر به ریاست مؤسسه? تحقیقات اجتماعی فرانکفورت نوشته شده (1930)، آزمایشگاهی بود برای آشکارشدن «نظریه? انتقادی» در پگاه زایش آن. هورکهایمر با ماکیاولی، هابز، یوتوپیاپردازان بزرگ دوره? رنسانس، ویکو و هگل تبادل نظر می کند. مسیری انتقادی که در پایان آن آشکار می شود که راه به سوی حقیقت، بخشی از حقیقت است.
هورکهایمر به دور از بی طرفیِ تاریخمندی و خواست فروکاهنده? جامعه شناسیِ شناخت «به یک موضوع تاریخی نزدیک نمی شود مگر هنگامی که با آن چونان جوهر فرد (موناد) برخورد کند.» (والتر بنیامین). فلسفه نمی تواند به ایدئولوژی فروکاسته شود.
سپیده دمان فلسفه ? تاریخ بورژوایی، افزون بر افشای ابزارانگاری سیاسی ــ?سیاست در مقام فن چیرگی بر انسان ها، در تداوم برنامه? غربیِ سلطه بر طبیعت ــ طرح تاریخ انتقادی عقل سیاسی را که از پیدایش دولت خودکامه جدایی ناپذیر است، ارائه می دهد.
فراخوان به عمل، مایه? وحدت و توان این اثر است. هورکهایمر در همان حال که با متافیزیک و ذات های شیءواره? حاصل آن ــ?هستی، روح، طبیعت یا تاریخ ــ مبارزه می کند از هشداردادن در مورد «فروتنی اندیشه» و بردباری ایده آلیسم دمی بازنمی ایستد.
«آن کس که شکیبایی در برابر رنج و مرگ را موعظه می کند، نباید از یاد ببرد که شکیبایی همگانی که رویاروی حرکت تاریخی می ایستد، دلیلی اساسی بر «ضرورت انتظارکشیدن» است.»

      

لیست‌های مرتبط به سپیده دمان فلسفه ی تاریخ بورژوایی: پیوست: نگاهی به مکتب فرانکفورت

محمد

محمد

1402/5/26

والتر بنیامین: همراه کوتاه نوشته هایی از والتر بنیامینبعد زیباشناختیانسان تک ساحتی

مکتب فرانکفورت

22 کتاب

ماکس هورکهایمر،تئودور ادورنو،فرانتس نویمان،والتر بنیامین،اریش فروم،هربرت مارکوزه و هنریک گروسمان از جمله متفکران مکتب فرانکفورت هستند.این افراد از دهه ۱۹۲۰ میلادی در موسسه تازه تاسیس تحقیقات اجتماعی در شهر فرانکفورت جمع شدند و به تدوین نظریه انتقادی پرداختند.شروع تئوریک کار آنها با کتاب دو جلدی هورکهایمر با نام "نظریه انتقادی" بود. اعضای این گروه رئوس نظریه اجتماعی مارکس را با فلسفه هگل و روانکاوی فروید آمیختند و روش جدیدی برای نقد فرهنگ معاصر پدید آوردند. تئودور ادورنو به نقد موسیقی جاز پرداخت و نظریه زیباشناسی جدیدی تدوین کرد.همچنین در کتاب دیالکتیک منفی به نقد جریان فلسفه غرب پرداخت.اریش فروم به بازبینی در نظریه روانکاوی پرداخت و برای نقد فاشیسم و سرمایه داری از روانکاوی بهره گرفت.مارکوزه نیز مطالعات مفصلی درباره هگل و فروید انجام داد و پدر معنوی چپ نو نامیده شد. لیست زیر حاوی کتابهای اصلی این اندیشمندان است که به زبان فارسی ترجمه شده اند از سوی دیگر کتابهایی در تشریح تاثیرات اجتماعی و تاریخ آنها نیز وجود دارد که به لیست افزوده شده اند.

45

یادداشت‌ها