معرفی کتاب غرور و سقوط (ایران 1352 - 1357) اثر آنتونی پارسونز مترجم حسن پاشا شریفی

غرور و سقوط (ایران 1352 - 1357)

غرور و سقوط (ایران 1352 - 1357)

آنتونی پارسونز و 1 نفر دیگر
3.0

9789644195747
1391/3/16

این کتاب، مشتمل بر شرح خاطرات «سرآنتونی گارسونز» سفیر کشور «انگلیس» در ایران و زمان پیروزی انقلاب اسلامی است. نوشتار حاضر، با هدف آشنایی بیش تر مخاطب با شیوة نگرش غربی ها به مسئلة انقلاب به خصوص از منظر «دیپلمات ها و سفیرانی که در سال های اوج نهضت اسلامی و پیروزی انقلاب از نزدیک شاهد وقایع کشور بوده اند، ترجمه و چاپ شده و بیانگر استیصال و واماندگی رژیم شاه در اتّخاذ تصمیمات مقتضی حتّی پس از مشاوره با سفرای «انگلیس» و «آمریکا» و قدرت انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) و حمایت قاطع ملّت از ایشان با اتّکا و ایمان به خداوند است. نگارنده، در این کتاب کوشیده تا مشاهدات خود را دربارة اشخاصی نظیر خاندان سلطنتی، رجال مملکتی، سفرا، نمایندگان خارجی و... و همچنین حوادث رخ داده طی اقامت پنج ساله ا ش در ایران را از جمله فراز و نشیب های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، اقدامات شاه، چگونگی تعارضات بین رژیم و مخالفان، تظاهرات و اعتصاب ها و درگیری های بین ارتش و مردم را تشریح، تحلیل و علّت یابی کند.

#کتاب_خوندم
#غرور_و_سقوط

نویسنده کتاب آنتونی پارسونز است، سفیر انگلستان در ایران در ۵ سال پایانی حکومت پهلوی.
کتاب، ۶ سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نوشته شده است.
مولف ادعا میکند کتاب را به این دلیل نوشته که پاسخی دهد به این سوال که چطور در آن سالها متوجه نشد در ایران انقلابی در حال وقوع است. پاسخی به خود و احتمالا به دولت و ملتش.🤔😒
هر چند باید به اطلاعاتی که یک سفیر روباه پیر، نوشته با دیده شک نگاه کرد اما به نظرم اطلاعات خام آن (و نه تحلیل هایش) قابل اطمینان است، از آن جهت که زمان زیادی از آن ایام نگذشته بوده است.
کتاب بسیار جذابی برایم بود و با اینکه پایان وقایع را میدانستم(خروج شاه از کشور و در نهایت پیروزی انقلاب) اما انگار رمان جذابی را میخواندم که مدام منتظر بودم ببینم بعدش چه میشود.

به چه کسانی توصیه میکنم؟ به طرفداران جمهوری اسلامی مخصوصا توصیه میکنم. اطلاعاتی داد که من قبل از خواندن این کتاب نداشتم و وقتی بعد از آن با پدرم  که هم اهل مطالعه است و هم آن زمان را درک کرده، در میان گذاشتم، صحتش را متوجه شدم.
گاهی شرح وقایع و اعتراضات مردم ناخودآگاه مرا یاد اتفاقات این چند ماه اخیر می انداخت.
نگاهم را به بعضی مسائل تغییر داد و تعدیل کرد.
تصویری که از شاه و حکومت پهلوی در ذهن داشتم به تصویر واقع بینانه تری تبدیل کرد. شاید کسی که بخواهد تحلیلهای آنتونی پارسونز را هم بپذیرد یا پازل کاملی در ذهنش نسازد، نظرش درباره جمهوری اسلامی منفی و درباره حکومت پهلوی مثبت شود.
اعتراف میکنم روند وقایع در این کتاب به گونه ای ترسیم شده بود که به صحنه خروج شاه از کشور که رسیدم بغض گلویم را گرفت و در مجموع دلم برایش سوخت.
اما به نظرم ما (مخصوصا نسل جدید انقلاب) شدیداً نیاز داریم نگاه افراد متفاوت را درباره موضوعات مختلف و مخصوصا حکومت پهلوی بدانیم. خواندن کتابهای یک‌طرفه که مدام فقر و فلاکت و بدبختی مردم آن زمان را نشان میدهد، ما را دچار نقص تحلیل میکند.

این که بدانیم حکومت پهلوی روند رشد اقتصادی ایران را آغاز کرده و تغییرات جدی انجام داده بود و وضعیت معیشت مردم با همه ی بدی هایش اما از دوران قبل بهتر شده و رو به بهبود می رفت، این که بدانیم ریشه اعتراضات مردم دقیقاً چه بود و چرا انقلاب «باید» رخ می داد، این که بدانیم همه مردم آنقدرها آگاهانه وارد مبارزه نشده بودند و خیلیها با جو ایجاد شده همراهی کردند و... به تحلیل بهتر ما و دفاع ما از انقلاب اسلامی کمک بیشتری می کند.