معرفی کتاب اتاق زجر: تصویر و چهره ی قربانی اثر امیر نصری

اتاق زجر: تصویر و چهره ی قربانی

4.0

9786220105718
1398/11/21

اتاق زجر به تحلیل چهار تصویر از زنان قربانی اسیدپاشی می پردازد که تصویر «قبلی» خود را در دست دارند. این جستار با محور قرار دادن عکس هایی از زنان قربانی، به بحث در باب امکان های تصویری آن ها می پردازد. با توجه به این که تمرکز این تصاویر بر چهره و اتفاقاتی است که برای چهره ی قربانیان رخ داده است، محور اصلی مباحث این جستار بر کارکردهای چهره و نسبت آن با پدیدارهای مرتبط نظیر پرتره و ماسک است. همچنین نسبت چهره با هویت، فردیت، دیگری و بازنمایی درون یا پنجره ی روح بحث می شود. این جستار به گفت و گوی میان تصاویر پرداخته و هیچ تصویری را مجزا از سایر تصاویر به شمار نیاورده است. تحلیل تصاویر قربانیان نشان می دهد که یک عکس خبری از این امکان برخوردار است که به تصاویر پیش از خودش بازگردد، مثلاً تداعی کننده ی یک نقاشی سده ی شانزدهمی باشد یا حتی جمجمه ای در آیین های باستانی تدفین.

لیست‌های مرتبط به اتاق زجر: تصویر و چهره ی قربانی

تماشای رنج دیگرانجنگ چهره ی زنانه نداردکورسرخی: روایتی از جان و جنگ

مطالعات رنج

12 کتاب

صحنه‌های زیادی در ذهنم می‌چرخد؛ صحنه‌هایی از واقعیت‌هایی که شاهدش نبوده‌ام اما تجربه‌شان کرده‌ام و برایم واقعی‌تر از وقایعی‌ست که به چشم دیده‌ام(در مورد مشاهدات خودم اغلب به شک می‌افتم). سال‌هاست در پی آنم که این صحنه‌ها را طوری بهم بچسبانم که تبدیل به روایتی یکپارچه شوند و از طرفی، خودم هم سهمی در بازیابی مجددشان داشته‌باشم. راه‌ها اغلب تکراری‌اند. هنوز آن یگانه راه را پیدا نکرده‌ام. می‌خواهم راه خودم را داشته‌باشم؛ مسیری که با دوختن تکه صحنه‌ها بهم شکل می‌گیرد. این یک رسالت شخصی‌ست که شش سال است لنگ‌لنگان در آن قدم برمی‌دارم؛ از روزهایی که قصد کردم خودم را در رنج‌هایی که ندیده‌ام، باعث‌شان نبوده‌ام و نمی‌شناسم‌شان اما بر دوشم سنگینی می‌کنند غرق کنم. پی‌نوشت: این لیست تکلمه‌ای‌ست بر آن یکی لیست دیگر "مطالعات شر" و بهتر است باهم پیش بروند. یکی از این و یکی از آن؟ فرقی نمی‌کند. خودم را غرق می‌کنم، گاهی فاصله می‌گیرم، چند ماهی نفس تازه می‌کنم، خیال می‌کنم نه من دیگر کاری به رنج دارم و نه او به من. دیری نمی‌گذرد که واقعه‌ای بیرونی دوباره سخت متاثرم می‌کند و برمی‌گردم همین‌جا، سراغ رنج‌ها و شرهای جهان.

نرجس درزاده

نرجس درزاده

مالاپارته در پوست می‌نویسد:
« فقط پوست است که می‌ارزد. همه‌چیز از پوست انسان ساخته شده است. حتی پرچم ارتش‌ها را نیز از پوست انسان ساخته‌اند. دیگر کسی برای شرف و آزادی و عدالت نمی‌جنگد؛ همه برای پوست می‌جنگند؛ برای این پوست لعنتی چرکین. »

از تلنبار شدن پوست و استخوان‌ها در آشویتس و جنگ‌ها  و بیماری‌ها تا “ خانه سیاه است “ از فروغ و جذام و حفره‌های خالی که به تصویر کشید یا حتی شهر نو که کاوه گلستان به آن پرداخت و باز هم به نوعی کارکرد چهره/ پوست مطرح بود. تا به امروز که پوست مدام و مدام ساحتی مدرن‌تر به خود گرفت و تبدیل شد به قربانیان اسید‌پاشی و نمادی از خشونت عریان که لبه‌های تیز میرایی را بر چهره نشان می‌دهد. جنگ بر سر پوست همچنان وجود دارد.
امیر نصری از پوست سخن می‌گوید. پوست قربانی و جدا از دیالکتیک پوست در قربانیان اسید‌پاشی_ امیر نصری دیالکتیک امر ناممکن را برقرار کرده یعنی گفتن از آنچه عموم سر_باز می‌‌‌زنند از شنیدن یا دیدن. از طریق دیالکتیکی بین‌رسانه‌ای [دیالکتیکی که توامان از ادبیات و هنر صحبت می‌کند که هم برسازنده‌ی تفکر است و هم نفی ناتوانی سخن گفتن از ناممکن .امیر نصری با خوانشی که از بلتینگ، باتای و مفهوم دیگری از منظر لویناس عرضه می‌کند؛ خوانشی چند وجهی ارائه می‌دهد که اگرچه برخی جاها به ورطه‌ی تکرار می‌افتد، اما پلک خواننده را بر خود نمی‌بندد.