معرفی کتاب امپراتوری نشانه ها اثر رولان بارت مترجم ناصر فکوهی

امپراتوری نشانه ها

امپراتوری نشانه ها

رولان بارت و 1 نفر دیگر
3.2
4 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

10

خواهم خواند

11

ناشر
نشر نی
شابک
9789643127435
تعداد صفحات
172
تاریخ انتشار
1399/5/19

توضیحات

        
چرا ژاپن؟ زیرا ژاپن کشور نوشتار است: از میان تمام سرزمین هایی که من شناخته ام، ژاپن تنها جایی بوده است که تأثیر نشانه ها بیشترین نزدیکی را با باورها و رؤیاهایم داشته است، یا شاید بهتر باشد بگویم نشانه ها در دورترین نقطه از همه ی چیزهایی قرار داشته اند که از آنها نفرت داشته ام و آزارم می داده اند، از همه ی چیزهایی که می خواسته ام به مثابه بخشی از نشانه سالاری غربی طردشان کنم. نشانه ی ژاپنی قدرتمند است: به صورت تحسین برانگیزی نظم و ترتیب دارد و خود را به نمایش می گذارد، بی آنکه هرگز نه به طبیعت بدل گردد و نه به عقلانیت. نشانه ی ژاپنی تهی است: معنایش گریزان است، در عمق قالب هایش نه اثری از خدا هست، نه از حقیقت و اخلاق؛ و این قالب های بی آنکه جبرانی در کار باشد سلطه دارد. نشانه ی ژاپنی، بیش از هر چیزی کیفیتی عالی دارد، نجابتی در بروز خویشتن، افسونی شهوانی که بر همه چیز می نشاندش و ما عموماً آن را به بی معنایی و ابتذال خویش می رانیم. از این رو جایگاه نشانه را در اینجا نباید در میان نهادها جست: اینجا نه صحبتی از هنر در میان است، نه از فلکلور، نه حتی از تمدن (ما ژاپن فئودال را در برابر ژاپن فناورانه نمی نشانیم)؛ در اینجا سخن ما تنها از شهر است، از مغازه ها، از تئآتر، از ادب، از باغ ها، از خشونت، سخن ما تنها از چند حرکت و چند اداست، از چند غذا، از چند شعر، سخن ما از چشمان است و از قلم موهایی که همه ی اینها را به نوشتار درمی آورند بی آنکه آن ها را نقاشی کنند.ناصر فکوهی به سال 1335 در تهران زاده شد. برای آغاز تحصیلات دانشگاهی به دانشگاه پاریس رفت. در مقطع کارشناسی، جامعه شناسی خواند و در سال 1359 لیسانس گرفت. سپس در مقطع فوق لیسانس جامعه شناسی در همان دانشگاه ادامه تحصیل داد و در سال 1361 موفق به اخذ مدرک فوق لیسانس شد. سرانجام در سال 1373 با اخذ مدرک دکتری جامعه شناسی و انسان شناسی سیاسی از دانشگاه پاریس فارغ التحصیل شد.کتاب علوم انسانی، گستره ی شناخت ها  با ترجمه ی وی (به همراه جلال الدین رفیع فر و مرتضی کتبی)، اثر فرانسوا دورتیه، برنده? کتاب سال دانشگاه تهران در سال 1383 شده است.
      

لیست‌های مرتبط به امپراتوری نشانه ها

یادداشت‌ها

مسافر نشان
          مسافر نشانه‌ها

اگر به نشانه‌شناسی علاقه دارید یا دوست دارید یک مسافرت جذاب به دنیای نشانه‌ها داشته باشید کتاب «امپراتوری نشانه‌ها»ی بارت می‌تواند برایتان بهترین گزینه باشد.
بارت تمایل عجیبی به تماشای دنیا از دریچه‌ی نشانه‌ها دارد و روزمرگی‌ها، اشیا و اتفاقات ساده برایش رمز و راز شگفت‌انگیزی از ساختارها است.
او در کتاب امپراتوری نشانه‌ها، مسافر خلاقی است که شما را برای تماشای معنا‌ها به ژاپن، سرزمینی سرشار از نشانه‌ها، می‌برد تا تجربه‌ای متفاوت از سفر را برایتان رقم بزند و با دقت یک سفرنامه‌نویس، برایتان شرح جذابی از دنیای پیچاپیچ، پنهان و پر از نشانه‌ی سرزمین آفتاب بنویسد.
کشوری که در آن خانه‌ها آدرس ندارند، آشپزها هیچ چیز را نمی‌پزند، کشتی‌گیرها بازیگرند، چوبک‌های غذاخوری بیشتر برای نشان‌کردن غذا به کار می‌روند و… بارت صبورانه می‌گردد و سعی می‌کند معنایی برای همه‌ی این‌ها بیابد.
برای این توریست نشانه‌شناس، کشورها نه یک جغرافیا که یک متن‌ پیچیده‌ در تصویرند. متن‌هایی متنوع که دلالت‌هایی شبیه به هم دارند.
بارت در این سفر، توریستی‌ است در سرزمین نشانه‌شناسی که با ظرافتی بی‌رحمانه ژاپن را مانند یک متن می‌خواند و هر جا لازم ببیند با آمریکا مقایسه‌اش می‌کند.
«امپراتوری نشانه‌ها» از آن دسته کتاب‌هایی است که بر چشمانتان عینکی از جنس تحلیل نشانه‌شناختی می‌زند و شما را قادر به دیدن چیزهای بسیاری می‌کند که قبل از آن برایتان قابل رویت نبود.
        

0

          رولات بارت، نشانه‌شناس مشهور،  در کتاب امپراتوری نشانه‌ها، خواننده را به سفری خیالی، نمادین و در عین‌حال علمی می‌برد. برای این نشانه‌شناس، ژاپن کشوری خیالی یا سرزمینی افسانه‌ای است، آنچه خود به نقل از ژاپنی‌ها آن را گارابانی می‌نامد. دلیل اهمیت این کشور برای رولان بارت نیز به علاقه‌ی او به نشانه‌ها باز می‌گردد زیرا ژاپن را کشوری سرشار از نشانه و نماد می‌داند، از همین رو، ژاپن را امپراتوری نشانه‌ها می‌داند و این کتاب نیز نگاه عمیقی به سرزمین نشانه‌های ژاپن است. 
رولان بارت، در هر فصل از کتابش به بررسی نشانه شناختی یک پدیده فرهنگی در ژاپن می‌پردازد. او نظام نشانه‌ای ژاپن را مانند یک متن مطالعه کرده و معنا می‌کند. این بررسی نشانه‌شناختی، با دقت به جزئیات روزمره مردمان این فرهنگ صورت می‌گیرد. جزئیاتی که در زندگی روزمره به عنوان کالاهای معمول دارای کارکرد استفاده می‌شود و شامل اشیاء و وقایع می‌باشد. بطور مثال، در فصلی مستقل به بررسی چوبک های غذاخوری می‌پردازد که چطور ظرافت و مادرانگی را نمایان می‌سازد.
در میانه کتاب، رولان بارت مکررا فرهنگ معنایی ژاپن را با فرهنگ معنایی غرب مقایسه می‌کند. بنظر می‌رسد نگاه او به فرهنگ معنایی غرب، به عنوان فرهنگی مبتذل یا نااصیل مطرح شده است. بطور مثال، در ارتباط با ادبیات و شعر عنوان می‌کند که برای ادبیات غرب توصیف مهم تر از تاثر است و تاثر فدای توصیف می‌شود. اما در ادبیات و شعر ژاپنی، که بطور مشخص هایکو را شامل می‌شود دو چیز مهم وجود ندارند: توصیف و تعریف! آنچه وجود دارد" تاثر " است. 
رولان بارت، می‌خواهد بداند عناصر سنتی ژاپن، چه می‌خواهند بگویند؟ چگونه‌اند؟ و به کدام عناصر معنایی زادگاه او شباهت دارند. بنظر می‌رسد، بارت معتقد است مسئله‌ای ایدئولوژیک، همواره جلوی شناخت عمیق فرهنگ شرق را گرفته است و او این کتاب را برای ایجاد شناختی اصیل از این فرهنگ به نگارش درآورده‌است.

        

0