معرفی کتاب اندیشه سیاسی در اسلام معاصر اثر حمید عنایت مترجم بهاء الدین خرمشاهی

اندیشه سیاسی در اسلام معاصر

اندیشه سیاسی در اسلام معاصر

حمید عنایت و 1 نفر دیگر
4.0
3 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

11

شابک
9789644870576
تعداد صفحات
356
تاریخ انتشار
1398/5/6

توضیحات

        این کتاب به اندیشه‌های سیاسی مسلمانان در دنیای معاصر با نیم‌نگاهی به گذشته می‌پردازد. فصل اول كتاب به بررسی تفاوت‌های سیاسی بین دو مذهب عمده اسلام یعنی تشیع و تسنن اختصاص دارد. مؤلف نشان می‌دهد كه رابطه بین این دو در عصر جدید، رفته رفته تحول یافته و لااقل در قلمرو آموزه‌های سیاسی از برخورد حاد به صورت مواجهه متعادل بین فرقه‌ای درآمده است. داستان الغای خلافت اسلامی بعد از جنگ جهانی اول و تشکیل جمهوری سكولار در تركیه كه واكنش‌های متعددی در جهان اسلام از هند تا مصر ادامه  داشت، در فصل دوم آمده است. در این فصل عنوان شده که برخی از اندیشمندان اسلامی تلاش کردند بعد از سقوط خلافت عثمانی خلافت اسلامی را به نوعی تجدید کنند اما در نهایت به نتیجه‌ای نرسیدند. از طرف دیگر بسیاری از متفکران جهان اسلام هم که به تجددگرایی اسلامی مشهورند اصولا با تجدید حكومت‌های سنتی مخالف بوده و از تشكیل حكومت بر مبنای تحولات دنیای معاصر حمایت می‌كردند. عنوان فصل سوم اندیشه حکومت اسلامی است. این فصل عمدتا به نظریه‌های حكومت اسلامی بعد از الغای خلافت در سال ۱۹۲۴ اختصاص دارد. در این فصل اندیشه‌های متفکرانی چون محمد رشیدرضا، نظریه‌پرداز سوری مقیم مصر که تاثیر مهمی بر جنبش اخوان‌المسلمین در مصر داشته مطرح می‌شود. رشیدرضا عمدتا در پی احیای خلافت اسلامی با توجه به شرایط جدید کشورهای اسلامی بود. در قسمت دیگر این فصل ذیل عنوان اصل‌گرایی به بررسی جنبش اخوان‌المسلمین در مصر و همتایان آن در ایران یعنی فدائیان اسلام و جنبش جماعت اسلامی در پاكستان پرداخته می‌شود. با مقایسه‌ای كه بین این جنبش‌ها صورت می‌گیرد وجود تشابه و تفاوت آن‌ها مشخص می‌شود.
موضوع فصل چهارم كتاب با عنوان ناسیونالیسم، دموکراسی و سوسیالیسم تجزیه و تحلیل نوع برخورد اسلام و اندیشمندان اسلامی با ایدئولوژی‌های غربی است. هر كدام از متفكران مسلمان با توجه به زمینه‌فكری و شرایط سیاسی و اجتماعی خود، دارای موضوع نفی، انطباق یا پذیرش هر كدام از این مكاتب بوده‌اند. 

      

یادداشت‌ها

          بسیار کتاب خوبی بود. یک دید کلی از تفکرات سیاسی معاصر در جهان اسلام را بیان کرده. در مورد جاهایی که ما هیچ خبری ازشان نداریم، مثل مصر و پاکستان حرف زده و چندین شخصیت را معرفی کرده؛ از پایه‌گذاران اخوان‌المسلمین و جهت‌گیری‌های آن‌ها، و تفاوت‌هایشان با الازهر و اختلافاتشان با ناصر گفته. در مورد برچیده شدن دستگاه خلافت و نگاه ترک‌ها و مصطفی کمال به این دستگاه حرف زده. از امیدی که مسلمانان شبه‌قاره‌ی هند به خلافت داشته‌اند و عدم تمایلی که برخلاف آن‌ها در ترکیه به خلافت بوده. 
از ایران گفته، از نگاه و نقش علما در مشروطیت گرفته تا انقلاب اسلامی
از تقابلات شیعه و سنی تا نزدیکی تفکرات این دو مذهب به یکدیگر گفته.

من این کتاب را در ردیف کتاب‌های آیزایا برلین می‌گذارم. این کتاب‌ها یک نگاه و دید کلی به خواننده می‌دهند تا از وقایع گذشته‌ی موثر بر روزگار امروزش اطلاع پیدا کند. برای دید عمیق‌تر باید کتاب‌های جزئی‌تر و کمتر‌جذاب‌تری خواند. امید که روزی به آن سطح برسم
        

7