استبداد شایستگی

استبداد شایستگی

استبداد شایستگی

مایکل سندل و 1 نفر دیگر
0.0 1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

4

ناشر
صانعی
شابک
9786229853344
تعداد صفحات
340
تاریخ انتشار
1398/10/11

توضیحات

        مهمترین منتقد بازار آزاد از درون آمریکا، همواره رو به سوی مفاهیم ویرانشده در دست نویسندگان حامی لیبرالیسم و نئولیبرالیسم دارد. مایکل سندل با تعریفهایی که در غرب از مفاهیمی همچون عدالت، حق، انتخاب، برابری، تساوی بین زن و مرد و ... میشود زاویهی اساسی دارد. او مفاهیمی که در دست و زبان اوباش سرمایهداری از معنا افتادهاند را پیش رو میگذارد و هربار با تحلیلهای فلسفی، جامعهشناختی، اقتصادی و تاریخی دقیق و مصداقهای روشن، عینی و قابل لمس، به خوبی زیر میز بازی عاشقان هایک و میزس و دیگران میزند. سندل در کتاب «استبداد شایستگی» که در دوران پاندومی کرونا نوشته شده، مضحکهی شایستهسالاری در دوران غلبهی اندیشهی اقتصاددانهایی مثل فردریش فون هایک را بیرحمانه نقد کرده است. هایک که همیشه برای رد گم کنی نام کتابهایش پر بود از کلمهی آزادی ولی در نظر و عمل، مدافع و حامی خونخوارهای دیکتاتوری مثل پینوشه و تاچر بود، یکی از مروجین همین شایستهسالاری بود که ادعا داشت بازار آزاد را رها کنیم، هرکسی به اندازهی شایستگی و جایگاهش حقش را میگیرد! سندل با حرکتی پله به پله و استدلالهایی پشت هم که روند حرکت ما به منجلاب امروز را خوب در خود جای داده و بررسی کرده است، نشان میدهد که چگونه تکتک رفتارهای حاکمان جهان در مسیری بوده که هرگونه همبستگی اجتماعی را از بین برده است. کتاب «استبداد شایستگی: چه بر سر خیر عمومی آمده است؟» بررسی همهجانبهی وضعیتیست که در زمانهی بیماریهای همهگیر، فقر، بیآبی، بحرانهای محیط زیستی، جنگ و تروریسم، خیرخواهی عمومی و ارزشهای اخلاقی رخت بر بسته و جایش را منفعتطلبی شخصی و سودمحوری حتی به قیمت نابودی جهان گرفته است. اسبتداد شایستگی را برای فهم دقیق و مستدل هرآنچه بر سرمان آوار کردهاند و خواهند کرد، باید خواند، شاید که مقاومتی از پی فهم شکل بگیرد و خشمی الزامی رخ نشان دهد.
      

لیست‌های مرتبط به استبداد شایستگی

یادداشت‌ها

کالبدشکافی
          کالبدشکافی موفقیت

استبداد شایستگی کتابی «به‌موقع» است. اجازه بدهید منظورم را توضیح دهم: در زمانه‌ای که آشفتگی و پریشانی وسعت دید انسان را محدود کرده کتاب به‌موقع کتابی‌ست که پرده از روال و فرآیندی برمی‌دارد که همگان خوش می‌پندارندش حال آن‌که فرآیندی رو به ویرانی و سقوط است. عطش انسان امروزی برای موفقیت و تقسیم انسان‌ها به «برندگان» و «بازندگان» به احتمال فراوان شورش‌هایی پوپولیستی را در سال‌های آینده در جهان رقم خواهد زد؛ چنان که انتخاب ترامپ تا حدی گواهی بر این مطلب بود. در هر رقابتی همیشه شمار بازندگان از شمار برندگان بیشتر است. این را بگذارید در کنار این که در جهانی که ساخته‌ایم در آن برندگان مدام ستایش می‌شوند و بازندگان مدام تحقیر؛ در حالی‌که مهم‌ترین عامل برد برندگان و باخت بازندگان بخت و اقبال بوده است. به آماری که مایکل سندل در کتاب می‌دهد توجه کنید:
«وقتی ۱ درصد افراد ثروتمند آمریکا درآمدشان بیشتر از مجموع ثروت پنج دهک پایین است، وقتی درآمد متوسط چهل سال راکد است، این اندیشه که تلاش و سخت‌کوشی شما را به بالاها می‌رساند، دروغین می‌نماید.»
ثابت بودن درآمد متوسط چهل سال اخیر در امریکا نافی این شعار منادیان موفقیت و شایسته‌سالاری افراطی است که «اگر تلاش کنی موفق می‌شوی.» باید دقت کرد که این آمار متعلق به آزادترین کشور جهان از منظر تلاش‌های فردی است.
«موفقیت» کیشِ جدید شهروندان جهانی‌ست که گرفتار بی‌معنایی و ملال‌اند. آنها دیگر بخشی از جهان نیستند، بلکه می‌خواهند بخشی از جهان را در تصاحب خود داشته باشند. همان‌طور که ماکس وبر می‌گوید: «آدم خوشبخت به‌ندرت از خوشبختی خود احساس رضایت می‌کند. به‌علاوه، او می‌خواهد خوشبختی را حق خود بداند و به این باور باشد که خوشبختی او نه از روی تصادف بلکه رهاورد شایستگی و لیاقت اوست. مهم‌تر این که در قیاس با دیگران شایستگی خود را نیز برتر می‌داند. فرد خوشبخت می‌کوشد بر این باور باشد که خوشبختی و بدبختی آدم‌ها در این جهان صرفاً نتیجهٔ اعمال خود آنهاست.»
        

2