معرفی کتاب زیباترین تاریخ گیاهان اثر ژاک ژیراردون مترجم مهدی ضرغامیان

0.0 0 یادداشت

ناشر
نشر نو
_

این کتاب، داستان درخت است. داستانی است که مجذوبمان می‌کند، اما گاهی آزارمان هم می‌دهد؛ زیرا فقط بخشی از اسرارش را آشکار کرده‌ایم. این کتابْ تاریخ درخت نسب‌شناسی ماست. ریشه‌های این درخت که ریشه‌های خود ماست، در سوپ اولیه فرو می‌رود و در همین سوپ بوده که زندگی ظاهر شده. در طول دو میلیارد سال، زندگی به‌صورت گیاهی باقی ماند. سپس زندگی جهشی ایجاد کرد: موجودی ابتدایی پدید آمد که مانند دیگر سلول‌های زندگی از سلولی منحصربه‌فرد ساخته شده بود و نوعی دهان برای بلعیدن جهان و مژکی برای حرکت و شکار کردن داشت. بدین ترتیب، فرمانروایی ما بر جهان شروع شد.

دانشمندانی که یک‌به‌یک در این کتاب فصلی از تاریخ گیاهان را برایمان تعریف می‌کنند، نمی‌خواهند احساس خاصی بروز دهند و به‌طور قطع نمی‌خواهند بر برابری زندگی جانوران و گیاهان اصرار کنند، اما مشتاقانه بر اهمیت چشمگیر این دنیای بی‌‌صدا که ما با آن پیوندهای خیلی محکمی داریم، اصرار می‌کنند، پیوندی که وقتی پای گل‌ها در میان است با احساس آمیخته‌ می‌شود، و وقتی میوه‌ها، غلات یا سبزیجاتی که خوراکمان هستند با شکم و ذائقه‌مان درمی‌آمیزند و هنگام باغچه‌کاری یا گردش و پیاده‌روی در درختزارها به ما آرامش و صفا می‌دهند. و هرگاه گیاه به محصول تبدیل می‌شود، پای جستجوی منفعتی در میان هست و سرانجام هیجان زیبایی‌شناسانه در برابر طبیعتی که بدون گیاهان، جای خود را به برهوتی بی‌رنگ‌ورو می‌دهد.

در این کتاب، ژان-ماری پِلت و همکارانش ماجراهای شگفت‌انگیز گیاهان وحشی را تا تسخیر جهان شرح می‌دهند. نویسندگان کتاب از آخرین گیاه‌شناسان واقعی فرانسه هستند. غم‌انگیز است که در این روزگار به گیاه‌شناسی توجه نمی‌شود، زیرا صرفاً زیست‌شناسی مطرح است. گاهی دستاوردهای این رشته سبب فراموشی اصل و اساس مسائل می‌شود، مثلاً این اصل که زندگی به ترکیب ژن‌ها تقلیل نمی‌یابد.

لیست‌های مرتبط به زیباترین تاریخ گیاهان