معرفی کتاب قصه های مشدی گلین خانم: 110 قصه ی عامیانه ایرانی اثر اولریش مارتسولف

قصه های مشدی گلین خانم: 110 قصه ی عامیانه ایرانی

قصه های مشدی گلین خانم: 110 قصه ی عامیانه ایرانی

4.0

1399/9/2

لارنس پل الول ساتن شرق شناس و ایران شناس مشهور،هنگامی که در زمان جنگ جهانی دوم در ایران مامور بود،با پیرزنی ایرانش آشنا شد که گنجینه ای گرانبها و پایان ناپذیر از قصه های عامیانه ی ایرانی را در حافظه داشت.الول ساتن ارزش این گنجینه را دریافت و طی جلسات متمادی بسیاری از آنها را دقیقا همچنان که گلین خانم بر زبان می آورد و بر روی کاغذ آورد.به همت او بخش مهمی از میراث فرهنگی عامه ی ما از دستبرد زمان نجات یافت و اینجاها را به همان گونه که او شنیده،میخوانید.

سال‌ها پیش، پدر چند کتاب ممنوعه در کتابخانه‌اش داشت که من هر کدام را حداقل یکبار خوانده بودم. یکی‌شان مجموعه‌ای از چند داستان فولکلور بود با محوریت سادگی و حماقت بی‌حد بعضی‌ها، بدجنسی بقیه و خیانت زنان که من هیچ دوستش نداشتم و صرفا بابت ممنوعه بودنش تا آخر خواندم. بعد از آن هم هر بار سراغ داستان‌های عامیانه و فولکلور رفتم نپسندیدم. اما داستان این کتاب از خودش جذاب‌تر است: مشدی گلین خانم یک پیرزن بی سوادست که سال‌ها از بچه‌های اعیان تهران مراقبت می‌کرده. هیچ چیز به اندازه‌ی قصه سر بچه‌ها را گرم نمی‌کند و مشدی گلین خانم هم قصه‌گوی قهاری بوده با یک حافظه‌ی قوی. دست سرنوشت مشدی گلین خانم را سر راه الول-ساتن قرار می‌دهد و الول-ساتن شیفته‌ی قصه‌های او می‌شود و آن‌ها را بی کم و کاست می‌نویسد.
قصه‌های مشدی گلین خانم از نظر محتوی شبیه همان چیزی بود که از قصه‌های عامیانه به یاد داشتم، اما شیرینی کلام گلین خانم و سرگذشت کتاب، خواندنش را لذت بخش کرده بود.