یادداشت مسعود آذرباد

شرح الف خمیده
        مستندداستانی‌ها، پیش از این جای پررنگی در ادبیات داشتند. اما مستندداستانی دینی چیزی است که تازه چند سالی است پا گرفته و مسیر تازه، جذاب و در عین حال بکر و پرریسکی است.
شرح الف  خمیده هم مستندداستانی است که به زندگی حضرت فاطمه زهرا(سلام‌الله‌علیها) پرداخته است. از پیش از تولد تا بعد از شهادت.
کار سختی هم هست. ما آگاهی کامل، دقیق و پر از جزئیاتی از زندگی حضرتشان نداریم و عمر کوتاه ایشان هم مزید بر علت است با این حال شرح الف خمیده، تمام توانش را گذاشته است و خیالتان از باب مسائل تاریخی آسوده باشد.
شرح الف خمیده به روایت سه نفر است. حضرت خدیجه، خود حضرت زهرا و اسماء بنت عمیس. روایت‌ها خطی و مستقیم است. بخش اول را حضرت خدیجه (سلام‌الله علیها)روایت می‌کند.این بخش تا پیش از وفات ایشان ادامه دارد. دومین بخش که بخش اصلی کتاب است از عام‌الحزن شروع می‌شود و به وفات رسول خاتم (صلی‌الله علیه و آله) پایان می‌یابد.راوی این بخش حضرت زهراست.
راوی آخرین بخش، اسماء بنت عمیس است. همسر جعفر و زن‌عموی حسنین و زینبین.
ما تا پیش از این کتاب روایی‌ای نداشتیم که یک شرح کامل و یکجا از تولد تا شهادت حضرت زهرا را پیش چشم مخاطب بگذارد. آثار تحقیقی و پژوهشی فراوان است اما کتابی که روایی و داستانی باشد نه.
راوی اول شخص در شرح الف خمیده در نزدیک‌تر کردن مخاطب به زمانه، زمینه و اشخاص آن دوران گرچه خطرپذیری بالایی دارد اما به جذابیت کار افزوده است.
لیلا مهدوی که پیش از این رمان تاریخی نشان حسن را نوشته بود، در شرح الف خمیده خودش را به عنوان یک نویسنده نوظهور تاریخی‌نویس که حرف برای گفتن زیاد دارد اثبات کرده است. 
نگاهی به پی‌نوشت‌ها و منابع کتاب هم نشان می‌دهد نویسنده تمام تلاشش را برای جست‌وجوی تاریخ.  منابع به کار برده است. خیال آدم را از این بابت راحت می‌کند.
خواندن شرح الف خمیده را از دست ندهید.
      
43

19

(0/1000)

نظرات

ممنونم🙏🏻🌸

1