یادداشت سعید بیگی

گنج های کلات
        زبان روایت و نثر کتاب روان و خوب است و مانند دیگر کتاب‌های مجموعه، با تصاویر جالب و ابتکاری بسیار چشم‌نواز شده است.
کتاب در 104 صفحه در قطع پالتویی در انتشارات سورۀ مهر به چاپ رسیده است.

نویسنده در این کتاب، از پایان حکومت صفویان تا دوران افشاریان، به‌ویژه نادر و سپس زندیان، به‌ویژه کریم‌خان و آغاز حکومت قاجاریان، حکایاتی را به طور خلاصه بیان نموده و ما با یک روایت گذرا از تاریخ ایران، در دوران این سلسله‌ها روبرو هستیم.

در این رهگذر، علاوه بر فعالیت‌های مهم و جنگ‌ها و زد و خوردهای موسسان حکومت‌ها و جانشینان آنان، به تلاش‌های اروپاییان برای ورود به ایران و در اختیار گرفتن تجارت و به این بهانه، سلطه بر ایران برای به غارت بردنِ ذخایر و منابع خدادادی ایران هم، اشاراتی مناسب شده است.

اروپاییانی چون: هلندی‌ها، پرتقالی‌ها، انگلیسی‌ها، فرانسوی‌ها و نیز روسیۀ تزاری که هر کدام در تلاشند تا دیگران را از میدان به در کنند و در این مسیر، شاهان ایران را با خود همراه کنند.

شوربختانه تعداد برخوردهای درست و مناسب و از موضع قدرتِ حاکمانِ دولت‌های ایرانی، بسیار کم و انگشت‌شمار است و آن هم تنها به چند فرد برتر در کل دوران گذشتۀ این حکومت‌ها باز می‌گردد.

و بیشتر اوقات گفتار و رفتار شاهان ایران با این بیگانگان استثمارگر، از موضع ضعف و ذلت و ناتوانی بوده است.

هر چند ماجراها به طور کامل بیان نشده‌اند، اما نگاهی کوتاه و دقیق به مهم‌ترین رویدادها و مسائل شده که تا حدود زیادی ما را با آن دوران‌ها آشنا می‌سازد.

در بخش‌های مختلف؛ شاهد دست به دست شدن حکومت یا بخشی از سرزمین بزرگ و وسیع ایران، بین فرمانروایان بزرگ یا حاکمان نواحی کوچک هستیم و در این میان، آنچه کمترین ارزش را دارد؛ مردمی هستند که در این شهرها و روستاها روزگار می‌گذرانند و صاحبان اصلی این سرزمین‌ها هستند.

نویسنده در پایان هر جلد از این مجموعه کتاب‌های «سرگذشت استعمار»، برخی از منابع استفاده شده برای نوشتن این کتاب‌ها را نام برده است.