بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

یادداشت مجتبی شاهسون

                
ژان فرانسوا دورتیه، کتابی با عنوان "انسان، حیوانی شگفت انگیز " در باب این موجود عجیب یعنی "انسان" نوشته است. با این حال در ترجمه این کتاب از زبان فرانسه به فارسی، عنوانش از "انسان حیوانی شگفت انگیز" ، به نام " انسان شناسی: نگاهی نو به تحولات جسمانی، فرهنگی و روانشناختی انسان" تغییر کرده است. مساله اصلی نویسنده در این کتاب، به معنای واقعی کلمه "انسان" است. او تلاش کرده به دور از هر گونه جهت گیری ایدئولوژیک، این موجود دو پا را با داده های کاملا علمی و تجربی مورد بررسی قرار داده و تاریخی که از سر گذرانده نیز به بحث بکشاند. انسانی که پیشینه‌اش به دو میلیون سال قبل باز می گردد و در ابتدا با پدیده هایی مانند زبان، تفکر بصری، عشق، هنر، دین و امثال آن بیگانه بود. با این حال، در خط تحولی که از سر گذراند، صاحب تمامی این پدیده ها شد.  
فصل ابتدایی این کتاب با دغدغه‌ی تعریف موجودی به نام انسان آغاز شده است. ابتدا ژان فرانسوا دورتیه تلاش کرده است که انواع تعاریفی که می توان برای انسان قائل شد را به میان آورد: آیا انسان یعنی تفکر؟ آیا انسان یعنی ابزار؟ آیا انسان یعنی فرهنگ؟ ... . تعریف انسان در ابتدایی ترین بخش کتاب دغدغه‌ی اصلی دورتیه بوده است.
پس از آن، مسائل اساسی دیگری که با پیدایش انسان پیوند خورده است مطرح شده و با داده های علمی مورد بحث قرار گرفته است. بطور مثال، این مساله که انسان از کجا پیدا شد و چگونه انسان، انسان شد، گام بعدی دورتیه بوده است. 
بطور کلی، می توان گفت دورتیه نگاه کاملی به انسان از تعریف و پیدایش تا کسب پدیده های فرهنگی چون هنر، عشق، مادری، زبان و امثال آن داشته است. به عبارتی، پیشینه ی تحولی انسان امروز، اصلی ترین دغدغه دورتیه بوده است و به همین دلیل نیز می توان کتاب او را، کتابی به تمام معنا، انسان شناسی نامید.

        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.