یادداشت محبوبه طاهری

                کتاب حاضر مجموعه‌ای از آیات و روایات دربارۀ تشکیل و تداوم زندگیِ خانوادگی است، تا در نتیجه شیوۀ مناسبِ انتخاب همسر و همسرداری را به زوج‌های جوان بیاموزد. همانطور که از عنوانِ کتاب برمی‌آید، در بیانِ مطالب به ذکر آیات روایات و ترجمۀ آن‌ها اکتفا شده و تنها در آغاز هر فصل برخی شاخص‌های زندگیِ موفقِ خانوادگی را بر اساس آیات و روایاتِ به مخاطب عرضه داشته است. در مواردی نیز اشاره‌ای اجمالی به برخی مهارت‌های زندگیِ موفق شده است، تا، به‌اختصار، شیوه عملی کاربرد این شاخص‌ها در زندگی مشترک ارائه شود. باید توجه داشت که معمولاً آیات و روایات معیارهای کلی برای زندگی موفق خانوادگی را ارائه می‌کنند و بسیاری از راهکارهای اجرایی و عملی برای تحقق این معیارها را باید با بهره‌گیری از عقل دریافت. این امر، امروزه، با عنوان مهارت‌های زندگی خانوادگی مطرح می‌شود. حال اگر کسی بخواهد به‌صورتِ تمام و کمال مهارت‌های زندگی را به دست آورد باید ابتدا با بهره‌گیری از متون دینی و الهی شاخص‌های زندگیِ بانشاط، پایدار و متعالیِ خانوادگی را به دست آورد و سپس با استفاده از خرد و تجربۀ خویش و سایرِ اندیشمندان به مهارت‌های لازم برای تحقق این شاخص‌ها دست یابد.
در فصل اول کتاب با توصیه و تشویق به ازدواج از کلام خداوند و معصومین (ع) مواجه هستیم. با خواندنِ این فصل برخی آثار و پیامدهای مثبت ازدواج برای ما روشن می‌شود، از جمله آرامشِ ذهنی و روانی، رشدِ عاطفی، ارضای نیازهای جنسی، تقویت صبوری بر رشد ایمان و تقوا و غیره. خداوند در آیه ۲۱ سورۀ روم می‌فرماید: و از نشانه‌های او اینست که برایتان از خودتان همسرانی را آفرید تا در کنار او آرامش بیابید و میان شما دوستی و مهر و محبت قرار داد. فصل دوم به مسألۀ روابط همسران پرداخته. احادیثی راجع به عشقِ همسران، حسنِ معاشرتِ متقابل زن و شوهر از بدرفتاری‌ها، آراستگی، مسئولیت‌پذیری و روابط جنسی آمده است. موضوعِ فصل سوم اقتصادِ خانواده است. با مطالعۀ این فصل درمی‌یابیم که نگرشِ اسلام نسبت به فعالیت اقتصادی ارزشمند است؛ بهره‌های دنیوی را ابزار قوی برای رسیدن به اهداف متعالی می‌داند، تامین نیازهای مالی زن و فرزند از وظایفِ الزامی مرد است و زنان باید برای تلاش و کسب معاشِ همسر خود ارزشِ فراوان قائل باشد. فصل چهارم حولِ مسألۀ گستره خانواده و ارزش فرزنددارشدن است. امام سجاد (ع) می‌فرمایند: از سعادت فرد آن است که فرزندی داشته باشد تا از او یاری جوید. با آمدنِ فرزند زندگی از یکنواختی خارج می‌شود.کانون خانه گرم و باصفا می‌شود. همچنین آستانۀ تحملِ والدین در برابر مشکلات بالا می‌رود و فرزندان در وقتِ ناتوانی و پیری همدم و یاورِ خانواده و والدین خواهند بود. فصل پنجم به بهداشت خانه و تغذیه خانواده می‌پردازد و تاکیدِ اسلام را بر رعایت بهداشت و حفظ سلامت اعضای خانواده بیان می‌کند. عنوانِ فصل آخر مسأله بحران در خانواده است. در این قسمت به بحران‌ها، مشکلات، ناسازگاری‌ها و طلاق سخن به میان آمده است. باید به یاد داشت زندگی فراز و نشیب‌های بسیار دارد و هیچ انسانی هم بی‌کم و کاست نیست.
فَاطِرُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا وَمِنَ الْأَنْعَامِ أَزْوَاجًا ۖ يَذْرَؤُكُمْ فِيهِ ۚ لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ ۖ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ (شوری، 11)
        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.