بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

یادداشت سهیل خرسند

                آن‌چنان را آن‌چنان‌تر نمی‌کند!
حکومت نظامی رمانی‌ست رئال که تمام رویدادهای آن در طی یک شبانه‌روز به وقوع می‌پیوندد. بیش از ده سال از حکومت نظامی ژنرال پینوشه و آغاز حکم‌رانی او در کشور شیلی می‌گذرد و ما در کتاب یک شبانه روز با مردمان شیلی زندگی می‌کنیم. 
مانونگو ورا شخصیت اصلی داستان، یک خواننده است که با اجرای ترانه‌های انقلابی در جبهه‌ی مخالفان ژنرال پینوشه به شهرت رسیده و سال‌هاست که به فرانسه مهاجرت کرده است. در آغاز کتاب او پس از بیست سال زندگی لاکچری در پاریس برای مراسم خاکسپاری ماتیلدا نرودا(همسر پابلو نرودا) تصمیم به بازگشت بزرگ به سرزمین مادری خود می‌گیرد و تصمیمش را عملی می‌کند. 
بازگشت بزرگ مانونگو برای او پر از شگفتی می‌شود، چون در بدو ورودش با حقایق واقعی کشورش روبرو می‌شود که پر است از سیاهی و تباهی! با دوستانی و البته دوست دختر پیشین خود روبرو می‌شود که زندگی آن‌ها هیچ شباهتی با زندگی لاکچری که خود در فرانسه داشته ندارد. 
حکومت نظامی یکی از کتاب‌هایی بود که خواندنش برای من به درازا انجامید. خط داستانی کندی داشت و با این‌که با ترجمه‌ای کم نظیر از عبدالله کوثری همراه بود که کمکم کرد تا آخر کتاب به خواندنش ادامه دهم، اما تلخی خوانشش را برایم نتوانست شیرین کند.
شخصا از تاریخ و سیاست کشور شیلی چیزی نمی‌دانستم و فکر می‌کردم شاید با خواندن این کتاب، کمی با شیلی و صدالبته با ژنرال پینوشه آشنا شوم اما جز دو بار نامی از پینوشه برده نشد. به نظر می‌رسد خوسه دونوسو کتاب را برای اشخاصی نوشته که با تاریخ و سیاست شیلی آشنایی دارند و نه برای من که هیچ شناختی از این کشور نداشتم و پیشتر نیز کتاب خاصی از ادبیاتش نخوانده‌ام.
در نهایت عرض می‌کنم که این کتاب ارزش خواندن دارد اگر مثل من شیفته‌ی ادبیات امریکا خصوصا امریکای لاتین باشید و یا از دوست‌داران آقای کوثری باشید و دل‌تان بخواهد تمام آثاری را که ترجمه کرده بخوانید، در غیر این‌صورت اگر اهل خوانش کتاب‌های روان و سر‌راست هستید، این کتاب گزینه‌ی مناسبی برای شما نیست.
        
(0/1000)

نظرات

برای ٱشنایی با مشخصا ماجرای پینوشه و شیلی چندتا پیشنهاد دارم برات:
1) کتاب "شکستن طلسم وحشت" از آریل دورفمن (در فیدیبو موجوده و فکر کنم دسترسی‌ش برات راحت باشه) کتاب روایت کودتای پینوشه است به تلخ‌ترین و واقع‌گراترین نحو ممکن.
2) در کست باکس، پادکستی هست بنام "دموکراسی در کار (به فارسی)" اونجا در مورد شیلی چند جلسه حرف زده بودند.
3) از اون سر طیف، مجله اکونومیست، گزارش‌های زیادی در مورد شیلی و تاریخ‌‌ش داره و برای آشنایی با اتمسفر اقتصادی شیلی بد نیست و تو کست باکس هم اگه پیدا کنی در پادکستِ "فارکست"، فرهاد نیلی چندین بار در مورد شیلی و تاریخش گفته.
4) یوتیوب و این بی‌نظیر پلت‌فرم. حتما اونجا یه سرچی بزن، کلی ویدئو خلاصه تاریخ و ریکَپ کردن و اینا از تاریخ شیلی یافت می‌خواهی کرد.
خلاصه اینا رو در چنته داشتم. 
4
تشکر فراوون 
مخلصیم، امیدوام مفید باشه براتون. 
@sinam200 
سلام آقای هاشمی. ممنون بابت وقتی که برای من هزینه کردید. تلاش می‌کنم بهترین استفاده رو از اطلاعاتی که به اشتراک گذاشتی ببرم ❤️🙌 
سلامت باشید، واقعا امیدوارم مفید باشه براتون. 
@bookish_soheil 
کاملاً موافقم که ترجمه عالی آقای کوثری در کنار ویراستاری دقیق، خیلی به خواندن کتابی که سخت‌خوان ولی پر تکنیک هست، کمک کرده.