یادداشت محدثه سلمانی

                مدت ها بود که عنوان کتاب های این مجموعه خرد و حکمت زندگی چشمم رو گرفته بود اما دو به شک بودم که بخرم یا نه. هم اتاقی جدید دو تا کتاب از این مجموعه خرید و پیشنهاد داد که یکیشونو بخونم و اگر خوشم اومد بخرم.
بگذریم؛ عنوان کتاب برای من کژتابی داشت. فکر می کردم کتاب درباره صادق بودن با خود و توی زندگی شخصیه در حالیکه محتوای کتاب درباره تقلب، مخصوصا تقلب های کوچیکیه که مردم معمولی انجام میدن.
نویسنده که استاد اقتصاد رفتاری توی یکی از دانشگاه های آمریکاست(یادم نمیاد کدوم دانشگاه) اول نظریه ای رو درباره تقلب مطرح و بررسی می کنه به نام نظریه SMORC که می گه ما وقتی توی موقعیت تقلب کردن قرار می گیریم دست به تحلیل هزینه-فایده می زنیم؛ یعنی هزینه انجام عمل خلاف رو با منفعت ناشی از اون می سنجیم و براساس اون تصمیم می گیریم.پیشنهاد نظریهSMORC اینه که باید هزینه خلافکاری و قانون شکنی رو بالا برد. نویسنده چند نمونه موقعیت هزینه-فایده رو ایجاد می کنه تا این نظریه رو آزمایش کنه. بعد خودش نظریه دیگه ای بیان می کنه که می گه ما آدم ها هم می خوایم از  تقلب سود ببریم و هم می خوایم پیش خودمون آدم خوبی باشیم. و شروع می کنه این نظریه رو با متغییرهای مختلف آزمایش کردن.
چقدر  این کتاب راحت و روون بود. بی اندازه از خوندن شرح آزمایش ها و نظریه پردازی مبنی بر اون لذت بردم. نمی دونم آزمايشگاه علوم رفتاری توی ایران داریم یا نه اما طراحی آزمایش برای بررسی یک رفتار انسانی  خیلی برام جالب بود؛اینکه این پژوهشگرمسئله ای رو دیده بود(بحران اقتصادی 2008و سقوط شرکت انران)، در توضیح علت این مسئله نظریه قبلی رو ناکافی دونسته بود و دست به نظریه پردازی و آزمایش زده بود. کاری ندارم که سیاست یا اقتصاد چقدر به حرفی که از فضای آکادمیک میاد گوش می دن، صرف اینکه موضوعی  به این شکل بررسی بشه و پژوهشگر  از روی پژوهشش پیشنهاد هایی برای جامعه ارائه کنه خیلی باارزشه.
چون رشته انسانی نخوندم نمی تونم درباره نظریه نویسنده چیزی بگم. چه بسا کسی که علوم انسانی خونده بتونه به طراحی آزمایش ها یا نحوه نتیجه گیری از اون ها یا اصلا به ایده نویسنده ایراد بگیره یا نظریات دیگه ای در این باب ارائه بده.
حین خوندن کتاب بی اختیار  فکر  به این فکر می کردم  که چه جیزهایی که در ذهن آدمیزاد نمی گذره و چقدر ساده ان کسایی که هر مسئله ای رو به امور کلی ربط میدن و برای همه چیز حکم کلی صادر می کنن. نویسنده گفته بود زیان ما از تقلب های  کوچیک آدم های معمولی و غیر بزهکار  چندین برابر آدم های بزهکار(اونایی که رفتارشون از الگوی SMORCپیروی می کرد) بوده. توی ذهنم همین رو بسط می دادم به اقتصاد و سیاست و آموزش و هرکاری که دست انسان توشه  و با خودم فکر کردم غیر  از جاه طلبی و بی مسئولیتی و خیانتکاری که کار آدمای دغل کاره، هر مسئله ای می تونه از کارهای نادرست کوچیک آدم های معمولی نشات بگیره.خیلی جاها مطالب کتاب رو  توی ذهنم با دستورات اسلامی مقایسه کردم و یاد مفهوم تقوا و ذکر افتادم.
تجربه خیلی لذت بخشی بود:)
پ. ن :همین یک کارم مونده بود که وسط جنگ غزه برم کتابی رو بخونم که نویسنده ش متولد اسرائیله:/
        

20

(0/1000)

نظرات

دن آریلی استاد دانشگاه دوک هستش و اخیرا هم یه پروندهٔ انتحال علمی جدی داشته.
هم بقیهٔ کتاب‌های نشر گمان و مشخصا همبن سری خرد و حکمت خیلی خیلی خوب اند.
کلا هم اقتصاد رفتاری خیلی فیلد جذابی هست برای مطالعه عمومی و البته پژوهش اساسی😁
4

2

انتحال علمی یعنی چی؟
باهاتون موافقم، واقعا اقتصاد رفتاری فوق العاده جالبه و اگر  امکان پژوهش به این سبک فراهم باشه پژوهش لذت بخشی خواهد بود. 
 توی فیزیک زمینه ای داریم به نام سامانه های پیچیده که فیزیک جامعه شناسی و فیزیک افتصاد زیر مجموعه های این موضوع قرار می گیرن.  

1

انتحال علمی همون سرقت علمی است. همینکه مثلا از ایده‌های یک نفر استفاده کنی و بهش ارجاع ندی. البته انتحال فقط این نیست و مثلا پروندهٔ آریلی ناظر به داده‌‌سازی و اینا بوده. مثلا نحوهٔ رفتار با Missing data اصلا نباید سهل‌گیرانه باشه و یا مواردی دیگه... 

در مورد سامانه‌های پیچیده، کتاب ملانی میچل بسیار عالی است.
در دانشکده اقتصاد تهران حدود فکر کنم 8جلسه تا الان به حلقه مطالعاتی این کتاب گذشته و در کانال The maze توی یوتیوب می‌تونید فیلم جلسات رو به سرحقله‌بودنِ آقای آزادی ببینید. 
@mo_salmani 

0

عجب! پس در این زمینه می شه گفت خیاط توی کوزه افتاده!
خیلی ممنون از راهنمایی تون. اگر فراغتی و تمرکزی حاصل بشه حتما می رم سراغش
@SAH.Hashemi04 

1

حالا دقیقا نمی‌دونم در کدام یک از پژوهش‌هایش بوده، شاید پژوهش‌های مورد ارجاع تو این کتاب نبوده، ولی پرونده انتحال داره خلاصه.
سلامت باشید. 
@mo_salmani 

0