یادداشت مهسا
دیروز
3.8
یادداشتی بر شرلی: شارلوت برونته در شرلی از یورکشر مینویسد. از جایی که زندگی کرده است؛ و از مردمانی میگوید که باید فقط و فقط برای خودشان تلاش کنند. اینبار از قصهای به شاعرانگی جین ایر خبری نیست، اما واقعگرایی بیش از پیش بر رمان و نوشتار او غلبه کرده است. هرچه جلوتر میروم، رئالیسم شمایل خود را کمکم از پشت پرده بیرون میآورد. شارلوت برونته دست میگذارد روی چند دهه پیش از زمان نوشتن کتابش. از عصر جنگ مینویسد و تاثیرش روی اقتصاد، کارگران و کارخانهداران. آیا طرف قشر خاصی را هم میگیرد؟ سعی کرده است که نگیرد. باوجود آنکه برونته تا جایی که توانسته است، از کارگران و سهمی که صنعتی شدن کارخانهها در بیکاریشان دارد نوشته است، بهنظر میآید او با کارخانهداران همراهتر است تا با کارگران. ما به زندگی کارخانهدار اصلی رمان یعنی رابرت مور نفوذ بیشتری داریم تا به زندگی کارگری مثل ویلیام فارن. همچنین شخصیتهای مور و فارن که تقریبا نمایندهی قشر کارخانهدار و کارگر در رماناند، هردو شخصیتی برحقاند و خواننده بهنوعی با هردو همذاتپنداری میکند، و دلیلش این است که برونته میخواهد خواننده با هر دو قشر دلسوزی کند و بیطرف باشد. رمان دربارهی دو شخصیت زن است: کارولین و شرلی. کارولین شخصیتی منظم و وظیفهشناس است، سادهزیست، لطیف و حساس است. شرلی در نقطهی مقابل کارولین، دختری جسور، حقطلب، پرانرژی و شادیطلب، باشکوه، و با این حال بسیار تودار است. شرلی دیرتر از کارولین وارد رمان میشود، اما با ورودش میتوان گفت داستان تحتالشعاع او قرار میگیرد. دوستی کارولین و شرلی برای من جذابترین بخش رمان بود. در عین آنکه بسیاری از اتفاقات قابل پیشبینیاند، بسیاری هم غیرمنتظرهاند. شخصیتپردازی شرلی، یکی از نقاط قوی رمان است. شاید آنقدرها شرلی را دوست نداشته باشم که جین ایر را دوست داشتم، اما شخصیتپردازی شرلی بیشتر بهسمت یک شخصیت حقیقی حرکت میکند تا جین ایر. شخصیت شرلی گاهی من را به تحسین و گاهی به انزجار میکشاند، و با اینکه بخشی در من میل این را داشت که شرلی شخصیتی کامل باشد، بخشی هم میدید که شرلی شخصیتی تازه و خارج از کلیشههای «دختر خوب» در رمانهای کلاسیک است. مسیری که شارلوت برونته در رمانهایش به سوی فمینیسم طی میکند، حائز اهمیت است. در جمعبندی، شرلی رمانی طولانیست که میتواند برای بعضی کسالت بار باشد و برای بعضی دیگر لذتبخش، چرا که برونته از ملودراما دوری میکند و اهدافش را گستردهتر میکند. برای شروع خواندن رمانهای برونتهها، شرلی انتخاب مناسبی نیست. ما در شرلی بیشتر دربارهی یورکشر میخوانیم و مردمانش و تاثیر وقایع کشور به روی اقتصاد و وضعیت معیشتی آنها، و شاید بعد از همهی اینها، عشق. با وجود آنکه نام رمان شرلی است، آنقدرها هم دربارهی شرلی نیست.
دیروز