یادداشت ‌ سید امیرحسین هاشمی

درباره روحانیت
        شریعتی چقدر آشناست!

1-
برای این اتفاق، سه فرض ممکن است: نخست، دلیلِ این آشنا بودنِ شریعتی برای متولد دهه80 که من باشم، تاثیرگذاری بسیار او است. دوم اینکه دست بروی ایده‌های کلی گذاشته است و چون حرف عمیق و جدیدی ندارد، همه جا هست. سوم اینکه از جایی الگوبرداری و به‌قولی کپی کرده باشد.
به نظرم یک ترکیب سازگار از دو عنصر اول تا حدی تصویر شریعتی را شفاف می‌کند.
علی شریعتی بی‌شک در زمانه خود و در دوران پس از خود تاثیر بسیار داشته و همچنان متون او آبشخور فکری بسیاری است اما از جهتی دیگر خیلی از مفاهیم شریعتی در زمانی که این متن نوشته می‌شود، آغاز قرن15 شمسی، دیگر عادی است و انقلابی و عجیب نیست. به قولی، آزاداندیشی شریعتی دیگر در ساحت اندیشه نیست، بلکه زیست روزمره شده است. به نظر خودم گاهی اوقات در تعیین حدود تاثیر اندیشه‌های افراد مهم، مخصوصا امثال شریعتی که نمی‌توان منکر تاثیرگذاری‌اش شد، مبالغه می‌شود. با این مختصر این زیرعنوان را می‌بندم.

2-
تصویر شریعتی برای من، شخصیتی ضد نهاد روحانیت، یا به قول خود شریعتی علمای اسلام، بود؛ اما در این اثر و طبق ارجاعات خودش به دیگر متون‌ خودش، بسیار همراه است با علمایی که مجتهدانه در دین تفقه می‌کنند. 
چقدر هاله‌ای از تعصبات و سخنانِ بی‌سند دور و بر این بشر زیاد است. البته خود شریعتی گاهی اوقات  به این ستیزها دامن می‌زده است. 

3-
هم‌چنان نگاه بدبینانه و منتقدانه‌ای به شریعتی دارم، اما نقد نمی‌کنم تا بشناسم. نمی‌خواهم حماقت خود را جار بزنم. با تشکر! 
      
11

24

(0/1000)

نظرات

سلام و عرض ادب
همان‌طور که ان شاء الله بهتر از حقیر مستحضرید گاهاً با توجه به این که گویا گاه فارسی است شاید صحیح نباشد
2

0

مرسی، اصلاح می‌کنم(گاهی اوقات را جایگزین می‌کنم) . از اون اشتباه‌های مصطلح است. 

0

🙏🙏 

0