یادداشت فاطمه روحی

                 از طریق یک پیج اینستاگرامی  با این کتاب، اسم و جلد عجیب و کنجکاو کننده ش آشنا شدم .
 فکر می کنم پارسال بود که یک پیج کتابفروشی در اینستاگرام هایلایتی/استوری برای کتاب هایی مرتبط با جنگ ۸ ساله ایران و عراق درست کرده بود .
 کتاب هایی در این پیج معرفی شده بودند که بخاطر محتوای کتاب ها/ نشریاتی که  همسو با تفکرات و تبلیغات دولتی نبوده و نیستند، اون قدری که باید خونده نشدند. 
این کتاب از همون زمان جای خودش رو در گوشه ای از ذهن من پیدا کرد تا به امروز که قرار به خوندنش شد.
 هر جنگی بخاطر مرگ/ قتل وحشتناک و ظالمانه ای که با خودش سوغاتی برای مردم یک سرزمین در طول تاریخ به ارمغان آورده،یک یا چند نفر از اعضای خانواده رو سیاه پوش کرده و محل زندگی، شغل، وابستگی ،خوشی های آدم های اون سرزمین و حتی هویت شون رو هم ازشون گرفته.
 این اتفاقات تلخ فقط تبعات سخت و کوتاه مدت این جنگ های تحمیلی و غیر تحمیلی بوده و هست.
 ولی قضیه تبعات بلند مدت این جنگ ها فرق می کنه.
زخم و درد تبعات کوتاه مدت به مرور زمان کم رنگ میشه. 
کسی دیگه چند سال بعد این خانواده ها و غمی که اون ها تجربه کردند رو نه درک می کنه و نه حتی بازمانده هاشون رو می شناسه.
شهر ها و ساختمون ها دوباره از اول ساخته میشن و آدم های جدیدی جای آدم های گذشته رو می گیرن و افراد درگیر زندگی عادی خودشون میشن.
ولی تبعات بلند مدت قراره  روح و روان فرد بازمانده از جنگ رو درگیر خودش کنه،جوری که نه تنها فرد جنگ دیده هیچ وقت شبیه کسانی نمیشه که جنگ رو تجربه نکردند یا از نزدیک باهاش درگیری نداشتند بلکه تا آخر عمر هم درگیر این تبعات منفی خواهد بود.



گودال و پسر بچه درون  این گودال از یادم نخواهند رفت.

   


        
(0/1000)

نظرات

کتاب خوبی به نظر میاد، خوبه از اینها درس بگیره و وقتی اسم از جنگ در آینده میاد به منفورترین روش ممکن گوینده رو کوبید، حال از هر نوعش باشه... تا احتمال وقوع جنگ کم بشه، حتی فرادی که از جنگ کشورهای دیگه با انتخاب یک طرف و تشویق آن خوشحالی میکنند و لذت می‌برند را باید با روشنگری آگاه و در صورت عدم پذیرش به شدت تحقیر کرد و از جامعه انسانی راند. این روزها چنین آدمهایی هستند که با بردهای اسرائیل یا حماس از فرط لذت روده بر میشن
1
 تفکرات یا بهتره بگم ایدئولوژی دولتمردی مثل هیلتر و تحقیری که این کشور بعد از جنگ جهانی اول شد ، تاثیر و نقش اصلی و مهمی برای شروع جنگ جهانی دوم داشت یا زیاده خواهی های صدام  ودولتمرد های دیگه عراقی  و  نگاهی که به جنگ های مسلمانان و ایرانیان در سال های ۱۲ تا ۱۶ و ۲۱ قمری و.. داشتند و این رو حتی افتخار برای جهان عرب بعد از این همه قرن می دیدند،  هم نقش مهمی در شروع جنگ ایران و عراق داشت با این حال برای من به عنوان یک خواننده وقتی کتابی رو می خونم فرقی نمی کنه که این جنگ  ها تو کدوم کشورها  شکل گرفته. در خاورمیانه این جنگ ها شکل گرفته  یا در قاره  اروپا و قاره های دیگه و حتی کدوم کشور جنگ‌رو شروع کرده چون مردم معمولی قربانی این زیاده خواهی ها معمولا شدند. ولی برای من به عنوان یک انسان در حال حاضر کشته شدن  یک فلسطینی همون قدر ناراحت کننده است  که کشته شدن  یمنی ها  توسط ارتش کشور عربستان یا کشته شدن اکراینی ها توسط یک روسیه ای و...  
علی

1402/08/10

جنگ آثار بسیار ویرانگری داره ولی توجه کردید اسباب‌بازی محبوب پسربچه‌ها چیه یا مثلا داخل محبوب‌ترین گیم‌های آنلاین دارند میزنند همدیگر رو میکشند و لذت می‌برند! شاید طبیعت انسان‌ها چندان هم از جنگ و نبرد و رقابت بدش نمیاد. شاید بزرگسالان هم دلشون میخواد فورتنایت بازی کنند ولی در دنیای واقعی!
1
در دنیایی زندگی می کنیم که سیاه و سفیده و خوبی و بدی رو  همیشه کنارهم داشته.جهانی که در اون زندگی می کنیم نه همه افرادش معصوم و عادل هستن و نه همه ظالم و کاملا نفرت انگیز. با این حال دنیای ما میزان خود خواهی ها و ظلم هاش بیشتره و  انسان ها یا می خوان قهرمان باشن یا از دنبال کردن قهرمان ها لذت می برن و یکی از آثار این تفکر و بخشی از این غریزه درونی(دفاع از خود) تبدیل به اسباب بازی یا بازی های کامپیوتری میشه‌ و با این دیدگاه شما موافقم. از طرفی هیجانی که در وجود همه ما انسان ها وجود داره و خلقیات  ما و طبیعت و جغرافیای  یک سرزمین تا نوع بچگی  که از سر گذروندیم  و جوری که در جامعه و خانواده تربیت شدیم و... همه بر سرشت ما تاثیر گذاره که باعث شده یک کشور بیشتر دنبال جنگ باشه و یک کشور دیگه کم تر. حرص و طمع انسان هم که تمومی نداره و همین اشرف مخلوقات رو تبدیل کرده به موجودی که به قول شما دنیای بازی ها رو با دنیای واقعی و حقیقی یکی بدونه و بلاها و جنگ های زیادی در طول تاریخ سر انسان های هم نوع خودش بیاره و همچنان هم بخواد این مسیر رو ادامه بده. 
مردم معمولی قربانی جنگها نیستند(به دیدی دیگر) چون مردم انتخاب میکنند چه کسی بر آنان حکم براند. اگر هم اشتباه انتخاب کرده اند نیز مقصرند چون جاهل بوده اند و نبود جهل تلاش برای دانستن میخواهد که نکرده اند، پس بی تقصیر نیستند. گر چه در کل جنگ بد است و رنج آور، اما خود مردم میتوانند خیلی بهتر و با رنج آوری کمتر از جنگ جلوگیری کنند. اما مردم جهان اکثرا گوسفندانی بیش نیستند که هیچ نمیفهمند. چون آنان وقتی فقط سرگرم خصایل حیوانی اند پس...