بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

یادداشت فاطمه سلیمانی ازندریانی

                در دنیای مجازی زیاد از پیشرفت¬های ژاپن خوندیم و شنیدیم. نظم بی¬نظیرشون. قانون¬مداری¬شون. احساس مسئولیت¬شون و خیلی چیزهای دیگه. گاهی عکس و فیلم¬هایی از وسایلی می¬بینیم که فقط در ژاپن موجود هستند. مثل کلاه¬کاسکت¬های مخصوص بانوان، اتوبوس¬هایی با صندلی¬های چرخان، هندوانه¬های مکعبی و عجایب دیگه. این تصاویر همه¬اش نتیجه و نشانه¬ئ کار زیاد. کار کار کار. شاید در مجموع همه¬ئ اینها زیبا به نظر بیان اما من همیشه فکر می¬کنم که ژاپنی¬ها آدم¬های خوشحالی نیستند. برعکس انگار همه¬شون افسرده و ناامید هستند. اگه یک روزی قرار باشه به یک کشور خارجی سفر کنم احتمالاً ژاپن یکی از آخرین انتخاب-های من خواهد بود.و شاید خیلی¬ها مثل من فکر کنند. اما وحید یامین¬پور به ژاپن سفر کرده و اتفاقاً سفرنامه-ئ این سفر رو نوشته. شاید جالب باشه که بدونیم نویسنده¬ئ این کتاب اصلاً چرا ژاپن رو برای سفر انتخاب کرده؟ آیا برای کار رفته یا برای تفریح. یا شاید هم سفر مطالعاتی! 
معمولاً به نظر میاد که سفر از زمانی آغاز می¬شه که چمدونمون رو دست می¬گیریم و راه میفتیم. اما به نظر من سفر از زمانی شروع می¬شه که تصمیم سفر قطعی می¬شه. اما این سفرنامه یا این داستانِ سفر از کمی قبل¬تر شروع می¬شه. معرفی مختصرِ مقصد. یعنی ژاپن. بعد علت سفر و بعد شروع سفر از فرودگاه بین¬المللی امام خمینی. 
ما از یک سفرنامه چه توقعی داریم؟ اینکه فقط گزارش سفر رو ارائه بده یا اینکه نیاز به تحلیل سیاسی اجتماعی هم داریم. این وسط احوالات شخصی سفرنامه نویس چی می¬شه؟ آیا لازمه که بدونیم مسافر در مواجهه با فلان مشکل چه راه چاره¬ای پیدا کرد؟ به نظر من خیلی مهمه چون شخصی بودن روایت¬هاست که اونها رو از هم متمایز می¬کنه. روایت¬های متفاوت مثل یک پازل عمل می¬کنند و یک تصویر رو کامل می¬کنند. وحید یامین¬پور هم آنچه که دیده روایت کرده و هم تا جایی که ممکن بوده پدیده¬ها رو تحلیل کرده. اما چیزی که این داستانِ سفر رو جذاب کرده احوالات شخصی خودشه در جایی که پیدا کردن غذای حلال مشکله و تنها غذای حلال میتونه ماهی و سبزیجات باشه. اما اگه راوی از ماهی متنفر باشه تو این سفر چه بلایی سرش میاد؟

        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.