بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

نظریه ای درباره ی شغل های مزخرف

نظریه ای درباره ی شغل های مزخرف

نظریه ای درباره ی شغل های مزخرف

دیوید گریبر و 1 نفر دیگر
4.8
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

11

تصور کنید که یک روز از خواب بیدار شویم و ببینیم مکانیک‌ها، کارگران شهرداری، معلمان، یا پزشکان و پرستاران ناپدید شده‌اند. احتمالا به‌زودی دردسرهای زیادی خواهیم داشت و کم‌کم فجایعی رخ خواهد داد. اما حالا فرض کنید شغل‌هایی مثل کارشنــاس راهبرد مالـــی، لابیگر، مدیرکل امور راهبردی یا دستیار ویژۀ مدیرکل در امور اداری یک‌شبه محو شوند؛ به نظرتان مشکل خاصی پیدا می‌شود؟ دیوید گریبر، استاد فقید انسان‌شناسی در مدرسۀ اقتصاد و علوم سیاسی لندن، در سال 2013 یادداشتی جنجالی منتشـر کرد و مدعی شد که در جهان امروز دست‌کم نیمی از شغل‌ها کاملا بیهوده‌اند و وجود آن‌ها جراحتی عمیق بر روان افراد جامعه وارد می‌کند. یادداشت او خیلی ‌زود محبوب شد و برش‌هایی از آن سر از در و دیوار متروی لندن درآورد. گریبر معتقد است کسانی که مشغول این‌قبیل کارها هستند روز را شب می‌کنند بی‌آنکه ارزش و معنایی در کار خود بیابند و بدتر آنکه نمی‌توانند از این بی‌معنایی سخن بگویند. بنابراین با معضلی نه صرفا اقتصادی، که سیاسی و اخلاقی مواجهیم. او در این کتاب با بیانی روشن و طنزآمیز انواع شغل‌های مزخرف را برمی‌شمرد و می‌کوشد ریشه‌های پیدایش این شغل‌ها و علل ماندگاری آن‌ها را بکاود و در نهایت سرنخ‌هایی برای اندیشیدن به راه‌حل این وضعیت پیدا کند.

لیست‌های مرتبط به نظریه ای درباره ی شغل های مزخرف

یادداشت‌های مرتبط به نظریه ای درباره ی شغل های مزخرف

            باسمه
کتابی عالی و خواندنی
این کتاب جامعه شناختی و انسان شناختی است. مسأله، کار و رابطه اش با منفعت اجتماعی و محبوبیت و علاقه فردی است. نویسنده به حقیقتی تفطن یافته که جلوی چشم همه است، اما یا دیده نمی شود یا عمدا کتمان می شود. او با شواهد نشان می دهد کار اگر سودمند و محبوب نباشد، تحمل کردنی نیست و عذاب الیم است، هر چند دستمزد بالایی داشته باشد.
تعریف شغل مزخرف، چرایی وجود و توسعه اش، عوامل اجتماعی و سیاسی حضورش و راه کارهای احتمالی خلاص شدن از آن در این کتاب به خوبی به بحث گذارده شده اند.
این کتاب قطعه ای از پازل شناخت غرب و بلکه جهان امروز تحت تأثیر غرب را پوشش می دهد. ما را از خوشبینی بی نهایت به اندیشه و منش سرمایه داری مدرن پایین می کشد و فرصت تأمل جدی برایمان فراهم می آورد. 
تحلیلهایی درباره جنبش هایی نظیر فمنیزم، مفاهیم اساسی مانند کار، ارزش در این کتاب عرضه شده که شاید کمتر در جاهای دیگر یافت شود. 
این کتاب از سویی، نقد وضعیت امروزینی است که بر سر انسان آمده است. پس از این کتاب، در مورد بسیاری از انگاره های شیک و بزک شده تردید و تامل خواهید کرد. آیا همه باید روزی هشت ساعت حداقل کار کنند؟ فقیر کیست و با او باید چه کرد؟ رضایت و سودمندی بهتر است یا درآمد بالا؟ موفقیت چیست؟  شادکامی چگونه نسبتی با کار دارد؟ آیا نباید همگان از حداقل های معیشت برخوردار باشند؟ و ...
نویسنده تصریح می کند که آنارشیست است و از ساختارهای بوروکراتیک ناسودمند مزخرف بیزار است. نیز گویا طرفدار درآمد پایه همگانی است، یعنی دولت به تمام افراد جامعه به میزانی پول ماهانه بدهد که مردم حداقل های یک زندگی معمول را داشته باشند، تا کار برای تامین حداقل ها نباشد. چنین نظامی، بسیار متفاوت خواهد بود از آنچه اکنون در جریان است. جالب اینکه این تز، طرفداران زیادی در غرب امروز دارد. 
حتما بخوانید.
امیدوارم در فرصت فراختری توصیف کاملتری از محتوای کتاب فراهم کنم.  ۳ دی ۱۴۰۲
          
کرم کتاب

1402/06/28

            شده تا به حال فکر کنید چرا توی بعضی شغل ها هیچ هدفی نیست؟ آورده ی فلان شغل برای جامعه دقیقا چیه یا فردی که فلان شغل رو انتخاب کرده دقیقا چه معنایی توی اون شغل می بینه که داره انجامش میده؟ این لحظه هایی که از فردی می پرسین شغلت چیه اما نمی تونه دقیقا عنوان شغلی یا کارش رو توضیح بده؟ یا متوجه نشید چرا بعضی‌ کارهای اداری-اجتماعی می تونه سریع تر و راحت تر انجام بشه اما نمیشه؟

و بعد از همه ی این ها فکر کنید ایرادی که دارید می گیرید الکیه. یک قسمت از کار کردن همینه که زجر آوره و لزوما هم کار کردن قرار نیست حس معنا یا... داشته باشه.

نویسنده، این موضوع رو بررسی می کنه. تعریف شغل مزخرف چیه، چرا وجود داره، چه آسیب هایی به افراد می زنه، چه عوامل اقتصادی و سیاسی باعثش شدند و چرا ما همچنان به انجام این شغل ها ادامه میدیم. در پایان هم  یک راه حل پیشنهاد میده اما  نباید ذهن رو فقط حول همین راه حل محدود کرد. 

نویسنده در لندن استاد دانشگاه بوده و جامعه ی مورد بررسی اش عمدتا آمریکا و انگلیس هست. جاهایی شاید تند بره  اما عمده ی حرف هاش ملموسه و ذهن آدم رو مشغول می کنه و می فهمید فقط شما نبودید که حس می کردید بعضی شغل ها مزخرف اند یا توی شغل خودتون بعضی کارها و روال ها هیچ معنایی ندارند. 

از اون کتاب هاست که آرزو می کنید کاش نویسنده هنوز زنده بود و می شد هنوز نظریه ها و نقدهاش رو شنید.