زبان طبیعت: چگونه حسابان اسرار جهان هستی را می گشاید

زبان طبیعت: چگونه حسابان اسرار جهان هستی را می گشاید

زبان طبیعت: چگونه حسابان اسرار جهان هستی را می گشاید

3.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

1

انشتین می گوید طبیعت بدخواه نیست و اسرارش را صادقانه در برابر دیدگان ما گسترانیده است. لیکن این اسرار از ما پنهان می مانند چون ما زبان طبیعت را نمی دانیم و به قول ریچارد فاینمن سزاوار هم نیست که از طبیعت بخواهیم به زبان ما حرف بزند چون ما انسان ها زبان واحدی نداریم. پدیده های گوناگون جهان هستی جملگی حاصل حرکت ذرات بنیادیِ سازنده ی آن، و برهمکنش های میان آن هاست، چه در مقیاس بزرگ اجرام آسمانی و چه در مقیاس کوچک اتم ها. از این رو آنچه در طبیعت رخ می دهد ناشی از حرکت است و تغییر. پی بردن به اسرار طبیعت که همان اسرار حرکت و تغییر است، می طلبد که ما زبان طبیعت را بیاموزیم. زبان طبیعت، حسابان است. این کتاب روایت داستان حسابان است از دنیای باستان تا به امروز، روایتی زیبا و بس دلنشین. راوی داستان، استیون استروگتس، استاد ریاضی دانشگاه کورنل آمریکا است. استروگتس در این کتاب زندگانی پرماجرا، پژوهش های هیجان انگیز، و تقابل میان اندیشه های دانشمندانی را شرح می دهد که طی قرون، اصول حسابان را بنیاد نهادند، از زنون و ارشمیدس گرفته تا ابن هیثم و گالیله و دکارت و کپلر و نیوتون و دیگران. وی این کتاب را برای کسانی نوشته است که با ریاضیات انس و الفتی ندارند و حاضر نیستند حسابان را از روی کتاب های قطور درسی حسابان دانشگاهی بیاموزند، لیکن می خواهند پدیده های دنیای اطراف شان را درک کنند.

لیست‌های مرتبط به زبان طبیعت: چگونه حسابان اسرار جهان هستی را می گشاید

یادداشت‌های مرتبط به زبان طبیعت: چگونه حسابان اسرار جهان هستی را می گشاید

            نویسنده سعی کرده است که تاریخ حسابان (دیفرانسیل و انتگرال)، از یونان باستان تا دوران معاصر، را به همراه کاربردهای این شاخه از ریاضیات به زبان ساده بیان کند و چشم‌انداز مختصری از آینده حسابان ارائه نماید.

با وجود پیچیدگی ذاتی مباحث حسابان، نویسنده مفاهیم را تقریباً بدون توسل به فرمول‌های مشتق و انتگرال شرح داده است.
آشنا ساختن خواننده با کاربردهای حسابان در حوزه‌های مختلف از اقتصاد و هنر تا تصویرسازی کامپیوتری، فشرده‌سازی اطلاعات، پزشکی، محاسبات فضانوردی و حتی پیش‌بینی سامانه‌های آشوبناک (مانند هواشناسی) و یادگیری ماشینی، از نقاط قوت این کتاب است.

خواندن این کتاب احتمالاً برای علاقه‌مندان به علم و کاربردهای ریاضیات سودمند خواهد بود. البته شاید آشنایی مقدماتی با ریاضیات یا حداقل علاقه به این رشته پیش‌شرط لذت بردن از مباحث این کتاب باشد.

ترجمه آقای جمیل آریایی «روان» است.

این مرور مبتنی بر برداشت و دیدگاه «شخصی» مرورنویس است.


بریده متن: چگونه است که ما انسان‌ها، گونه‌های بی‌ارزشی در سیاره‌ای بی‌نام‌ونشان و سرگردان در کهکشانی متوسط-وزن، توانسته‌ایم لرزه‌های دو سیاه‌چاله‌ای را که در ژرفای میلیارد سال نوری جهان هستی با یکدیگر برخورد می‌کنند، ثبت کنیم؟ قبل از این که این موج به ما برسد، می‌دانستیم چه شکلی خواهد بود و به کمک حسابان، کامپیوترها و انیشتین، ما درست حدس زده بودیم.
آن موج گرانشی ضعیف‌ترین نجوایی بود که تا به حال شنیده شده است. آن موج نرم کوچک، قبل از این که ما جزو بدوی‌ها شده باشیم، قبل از این که ما پستاندار شده باشیم، از زمانی در گذشته میکروبی ما، به سوی ما راه افتاده بود. آن‌گاه در روزی در سال 2015 به ما رسید زیرا ما داشتیم به آن گوش می‌کردیم و از‌آنجا‌که حسابان می‌دانستیم، معنای این نجوای آرام‌بخش را درک کردیم.