بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

درباره هنر و ادبیات: دیدگاه های تازه: گفت وشنودی با احمد شاملو

درباره هنر و ادبیات: دیدگاه های تازه: گفت وشنودی با احمد شاملو

درباره هنر و ادبیات: دیدگاه های تازه: گفت وشنودی با احمد شاملو

4.3
3 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

1

احمد شاملو ( زاده 21 آذر، 1304 در تهران ) شاعر، نویسنده، فرهنگ نویس، ادیب و مترجم ایرانی است. آرامگاه او در امامزاده طاهر کرج واقع است. تخلص او در شعر الف. بامداد و الف. صبح بود.شهرت اصلی شاملو به خاطر شعرهای اوست که شامل اشعار نو و برخی قالب های کهن نظیر قصیده و نیز ترانه های عامیانه است. شاملو تحت تأثیر نیما یوشیج، به شعر نو (که بعدها شعر نیمایی هم نامیده شد) روی آورد، اما برای اولین بار درشعر « تا شکوفه ی سرخ یک پیراهن » که در سال 1329 با نام «شعر سفید غفران» منتشر شد وزن را رها کرد و بصورت پیشرو سبک جدیدی را در شعر معاصر فارسی گسترش داد. از این سبک به شعر سپید یا شعر منثور یا شعر شاملویی یاد کرده اند. بعضی از منتقدان ادبی او را تنها شاعر موفق در زمینه شعر منثور می دانند.شاملو علاوه بر شعر، کارهای تحقیق و ترجمه شناخته شده ای دارد. مجموعه کتاب کوچه او بزرگ ترین اثر پژوهشی در باب فرهنگ عامیانه مردم ایران می باشد. آثار وی به زبان های: سوئدی، انگلیسی، ژاپنی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی، روسی، ارمنی، هلندی، زاگربی، رومانیایی، فنلاندی و ترکی ترجمه شده است.احمد شاملو پس از تحمل سال‏ها رنج و بیماری، در تاریخ 2 مرداد 1379درگذشت و پیکرش در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شده است. عشق، آزادی و انسان‏گرایی، از ویژگی‏ های آشکار سروده‏ های شاملو هستند.بخشی از پیش گفتار: گفت و شنود با آقای شاملو بدین ترتیب به عمل آمد که پرسش های مطرح شده به ایشان داده شد و ایشان پاسخ هایی را که در نشریات مختلف به پرسش های مشابه داده بودند در اختیار ما گذاشته و به سوالاتی که از آن پاسخ ها ناشی می شد جداگانه جواب گفتند.

پست‌های مرتبط به درباره هنر و ادبیات: دیدگاه های تازه: گفت وشنودی با احمد شاملو

یادداشت‌های مرتبط به درباره هنر و ادبیات: دیدگاه های تازه: گفت وشنودی با احمد شاملو

            به نام او
‌
حسِّ من به احمد شاملو دوگانه است از طرفی به عنوانِ شاعری بزرگ و پژوهشگری کوشا در حوزه فولکلور می‌ستایمش و از طرفی به عنوانِ یکی از نمادهایِ برجسته جریانهای روشنفکری انتقاداتِ جدّی به او دارم. و جالب است که هیچ‌کدام از این دو حسّ مزاحم یک دیگر نیست. نه شعرهایِ درخشانش سبب می‌شود که افاضاتِ غیردقیق و بعضاً غرض‌ورزانه او در باب مسائل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... را بپذیرم و نه اختلاف‌سلیقه‌هایی که با او دارم مرا بر آن می‌دارد که زحمات و تلاشهای ارزنده او در زمینه فرهنگ و ادبیات را منکر شوم. روزی بیشتر و بهتر از این حسِّ دوگانه‌ام خواهم نوشت.

هنگامِ خواندنِ کتاب درباره هنر و ادبیات (گفتگو ناصر حریری با او) این دو حسّ بارها به سراغم آمد. در جاهایی که شاعر متفرعنانه نه تنها از سرِ عدوات بلکه از سرِ انکار به ادبیاتِ کهنِ ما نگاه می‌کرد، از او منزجر می‌شدم و انصافاً به خاطرِ ضعفِ استدلال‌هایش دلم برای او می‌سوخت و از طرفی در جاهایی که او خاضعانه چونان دانش‌پژوهی درباره سیر تحوّلاتی که در شعرِ خود به وجود آورده و از آبشخورهای آن در نثر متون کهن سخن به میان می‌آورد می‌خواستم که در آن لحظه او را می‌دیدم و بوسه‌ای بر پیشانیش می‌زدم. نکاتی که گاه ستایش خواننده را برمی‌انگیخت. از این بابت مطالب و ظرایفِ بسیار زیادی را از شاملو آموختم. کسی که شعر برایش جدی بود و از هیچ کوششی برای رسیدن به فرمِ متعالی شعرش فروگذار نمی‌کرد.

و امّا در مورد کتاب باید این نکته را اضافه کنم که اگر مصاحبه‌کننده هوشیاری بیشتری از خود نشان می‌داد و به جایِ پر و بال دادن به مسائل حاشیه‌ای و نه چندان ضروری به مطالب عمیقی که در باب ساختِ شعر سپید و یا شاملویی (که گه‌گاه شاملو به صورت اتفاقی به آن اشاره می‌کرد) می‌پرداخت و با سوالات مکرر مطالب بیشتری را از دهان او بیرون می‌کشید با کتاب بهتری روبرو بودیم. ولی در مجموع کتاب خوبی‌ست و بسیار می‌توان از آن آموخت.

تنها مطلبی که از کتاب می‌خواهم برای شما نقل کنم جمله‌ای از شاملوست که در بابِ اهمیّت فراگیری ظرایف و زیر و بم‌هایِ زبان فارسی در امرِ سرایش بر زبان می‌آورد و سخت آموزنده است:
"من در شصت و شش سالگی تازه دارم فارسی یاد می‌گیرم"