معرفی کتاب کریسمس در نیاوران اثر مهدی خانعلی زاده

کریسمس در نیاوران

کریسمس در نیاوران

3.5
5 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

13

خواهم خواند

14

شابک
9786227808148
تعداد صفحات
200
تاریخ انتشار
1400/1/2

توضیحات

کتاب کریسمس در نیاوران، نویسنده مهدی خانعلی زاده.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به کریسمس در نیاوران

بریدۀ کتاب

صفحۀ 109

دیدگاه اعضای نهضت آزادی راجع به آمریکا را باید پیش از پیروزی انقلاب اسلامی جست و جو کرد؛ «جان استمپل»(یکی از کارمندان سیاسی سفارت آمریکا) در یکی از گزارش‌های محرمانه‌ی خود از این دیدارها، به ملاقات با مهدی بازرگان، محمد توسلی و یدالله سحابی در خانه‌‌ای شخصی در «محله دروس» تهران اشاره می‌کند و می‌نویسد:«توسلی ساعت ۹ صبح من را سوار کرد و به یک خانه شخصی برد که از خانه‌ی من ۱۵ دقیقه فاصله داشت. در آنجا به مهندس بازرگان و دکتر سحابی، یک استاد بازنشسته‌ی زمین شناسی از دانشگاه تهران معرفی شدم.» آنچه کارمند سیاسی سفارت آمریکا از ملاقات روز ۹ خرداد سال۱۳۵۷ با بازرگان و سحابی روایت می‌کند، حکایت از فاصله‌ی دیدگاه اعضای نهضت آزادی با امام خمینی(ره) و انقلابیون، در مورد دستگاه پهلوی دارد. استمپل در گزارش خود نوشته است:«بازرگان می‌گفت نهضت آزادی به قانون اساسی معتقد است. اگر شاه حاضر باشد که تمام مواد قانون اساسی را به اجرا درآورد، ما آماده‌ایم تا سلطنت را بپذیریم.»(این دیدارها در اسناد به دست آمده از تسخیر سفارت آمریکا، به تفصیل شرح داده شده است.)

0

لیست‌های مرتبط به کریسمس در نیاوران

یادداشت‌ها

          بسم الله الرحمن الرحیم

گاهی اوقات بعضی شبهات، آن‌قدر هوشمندانه طراحی شده‌اند که برای یافتن پاسخ این دسته از سوال‌ها، شنیدن حرف‌های فلان کارشناس کافی نیست! چند صفحه مطلب خواندن هم کافی نیست!
.
در این موارد باید تاریخ را زیر و رو کنی و درباره اش یک کتاب مفصل بنویسی؛ آن وقت است که می‌توانی پاسخی درخور برای این شبهات ارائه کنی. کاری که نویسنده کتاب انجام داده، دقیقا از همین جنس است.
.
مسئله اصلی این کتاب، پاسخ به شبهه‌ای معروف درباره‌ی نحوه شکل گیری انقلاب اسلامی است. این شبهه به صورت ساده از این قرار است که «دولت وقت آمریکا در سال‌های منتهی به انقلاب، به ریاست جمهوری کارتر، پشت نظام پهلوی را خالی کردند و همین باعث شد که انقلاب پیروز شود!»
.
در این کتاب، نویسنده برای رد این تحلیل، سخنان و خاطرات خود سیاستمداران آمریکایی را با یک ترتیب زمانی، به خواننده ارائه می‌کند. هیچ جای کتاب نیست که خانعلی‌زاده(نویسنده کتاب) نظر خودش را به مخاطب غالب کند و یا نظرات طرفداران انقلاب را به میان بیاورد. همین روش تحقیقی او، قوت استدلالی و روایی کتاب را بالا برده و این مهم‌ترین نقطه قوت کتاب است. 
.
یکی دیگر از نقاط قوت کتاب، بخش ضمیمه آن است؛ در این قسمت، ۱۵ سند از اسناد لانه جاسوسی مبنی بر نحوه ارتباط با اعضای نهضت آزادی، در قبل از ایام انقلاب آورده شده است! این اسناد هم کمک می‌کند که نوع نگاه آمریکایی‌ها به سال‌های قبل انقلاب به صورت واضح‌تر مشخص شود و هم  طرز تفکر اعضای نهضت آزادی برای خواننده، روشن‌تر می‌شود.
.
نقطه ضعف اصلی کتاب هم از جنس ویراستاری و حذف محتواهای اضافی است که البته چون کتاب هنوز در همان چاپ‌های ابتدایی است، امری طبیعی است و می‌تواند در چاپ‌های بعدی اصلاح شود. 
.
در مجموع «کریسمس در نیاوران» یک اثر نسبتا خوب است که سعی کرده تا یک روش پژوهشی را برای پاسخگویی به سوالات روز به کار گیرد. این نوع از جمع آوری مطالب، برای به روز نگه داشتن مطالب تاریخی و پاسخگویی به شبهات روز، واقعا جای تحسین دارد.
ای کاش این دست روش های تحقیقی و استدلالی، بیش از پیش در دانشگاه و حوزه، برای حل مسائل فکری جامعه به کار گرفته شود. 
.
کتاب را بخوانید تا بدانید که یک انقلاب الهی و مردمی، چطور می‌تواند یک ابرقدرت آن روز را، به گفته خودش عاجز و درمانده کند!
شادی روح امام خمینی(ره) و همه‌ی شهدای انقلاب اسلامی، صلواتی هدیه کنیم...
        

13

عین راء

عین راء

1403/11/20

          موضوع کتاب، بررسی نقش آمریکا در سقوط رژیم پهلوی است. نویسنده با استفاده از اسناد منتشر شده ی آمریکایی در قالب مصاحبه و مکاتبات و ... درصدد این است که مشخص کند جهت گیری رفتاری دولت وقت آمریکا در راستای حفظ رژیم بود یا بر ضد آن؟! 

کتاب چون به بیان دیدگاه تحلیلگران و افراد مختلفی که در بطن حوادث سال های منتهی به ۵۷ بودند می پردازد، گاه دارای همپوشانی و گاه حاوی تعارض نگاه است اما آن چه میان همه دیدگاه ها مشترک است، تلاش بدون وقفه و حداکثری آمریکا برای حفظ رژیم است. آخرین حلقه از سلسله تلاش های آمریکا، پناهندگی به محمدرضا پهلوی بود که منجر به تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان مسلمان خط امام (ره) شد. 

خط اصلی کتاب بررسی رفتار آمریکاست اما در کنار آن فضای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن زمان، وادادگی برخی جریانات و همچنین عظمت انقلاب اسلامی به تصویر کشیده می شود. قسمت دوم کتاب چند سند از اسناد لانه جاسوسی را به میان آورده که نشان می دهد نهضت آزادی پیش از انقلاب با آمریکا مذاکراتی داشته است و تقریبا همه مذاکرات شامل درخواست نهضت از آمریکا برای مداخله است! یعنی نهضت به آمریکا امید داشته است در حالی که امام ره از همان اول نگاهی به آمریکا و شرق نداشت و تا آخر هم این سیاست را حفظ کرد. این خط نگاه، هنوز هم وجود دارد. 

هر چند قسمت دوم کتاب دارای مطالب خوبی است، همان قسمت اسناد لانه جاسوسی را می گویم، ولی آوردن یکی دو نمونه سند بنظرم کفایت می کرد و بیش از آن تطویل مباحث است. 

نظم کتاب چندان بد نیست اما آن چنان هم نیست که بی نیاز از ویرایش باشد. اولا به این دلیل و ثانیا به دلیل علمی بودن کتاب، شاید مطالعه آن برای کسانی که در فضای کتب علمی نیستند، کمی سخت باشد اما با این وجود، نظر به اهمیت مطالب مفیدی که در کتاب آمده است، توصیه مطالعه آن به دانشجویان ضروری جلوه می کند.
        

0