یادداشت عین راء

عین راء

عین راء

1403/11/20

        موضوع کتاب، بررسی نقش آمریکا در سقوط رژیم پهلوی است. نویسنده با استفاده از اسناد منتشر شده ی آمریکایی در قالب مصاحبه و مکاتبات و ... درصدد این است که مشخص کند جهت گیری رفتاری دولت وقت آمریکا در راستای حفظ رژیم بود یا بر ضد آن؟! 

کتاب چون به بیان دیدگاه تحلیلگران و افراد مختلفی که در بطن حوادث سال های منتهی به ۵۷ بودند می پردازد، گاه دارای همپوشانی و گاه حاوی تعارض نگاه است اما آن چه میان همه دیدگاه ها مشترک است، تلاش بدون وقفه و حداکثری آمریکا برای حفظ رژیم است. آخرین حلقه از سلسله تلاش های آمریکا، پناهندگی به محمدرضا پهلوی بود که منجر به تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان مسلمان خط امام (ره) شد. 

خط اصلی کتاب بررسی رفتار آمریکاست اما در کنار آن فضای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن زمان، وادادگی برخی جریانات و همچنین عظمت انقلاب اسلامی به تصویر کشیده می شود. قسمت دوم کتاب چند سند از اسناد لانه جاسوسی را به میان آورده که نشان می دهد نهضت آزادی پیش از انقلاب با آمریکا مذاکراتی داشته است و تقریبا همه مذاکرات شامل درخواست نهضت از آمریکا برای مداخله است! یعنی نهضت به آمریکا امید داشته است در حالی که امام ره از همان اول نگاهی به آمریکا و شرق نداشت و تا آخر هم این سیاست را حفظ کرد. این خط نگاه، هنوز هم وجود دارد. 

هر چند قسمت دوم کتاب دارای مطالب خوبی است، همان قسمت اسناد لانه جاسوسی را می گویم، ولی آوردن یکی دو نمونه سند بنظرم کفایت می کرد و بیش از آن تطویل مباحث است. 

نظم کتاب چندان بد نیست اما آن چنان هم نیست که بی نیاز از ویرایش باشد. اولا به این دلیل و ثانیا به دلیل علمی بودن کتاب، شاید مطالعه آن برای کسانی که در فضای کتب علمی نیستند، کمی سخت باشد اما با این وجود، نظر به اهمیت مطالب مفیدی که در کتاب آمده است، توصیه مطالعه آن به دانشجویان ضروری جلوه می کند.
      
10

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.