حماسه حسینی (سخنرانیها)

حماسه حسینی (سخنرانیها)

حماسه حسینی (سخنرانیها)

4.4
48 نفر |
4 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

9

خوانده‌ام

140

خواهم خواند

17

ناشر
صدرا
شابک
9789645600646
تعداد صفحات
412
تاریخ انتشار
1399/8/19

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        ترجمه حماسه حسینی است به زبان روسی. این اثر که حاصل مجموعه سخنرانی‏ها و تحلیل‏های مرتضی مطهری است در تبیین حقایق و ابعاد قیام عاشورا، با شیوه‏ای تحلیلی تاریخی ارائه شده و تلاش مطهری معطوف به بررسی اهداف قیام عاشورا و بازشناسی این حادثه تأثیرگذار تاریخ اسلام است. مطهری با تکیه بر سخنان و خطابه‏های امام حسین (ع) و گفتارهای ائمه فلسفه این قیام را در احیای اسلام، اصلاح امت پیامبر (ص) و امر به معروف و نهی از منکر دانسته و با نقد و ارزیابی تحلیلهای سطحی روضه‏خوانان از قیام امام حسین به تفصیل به تحریف‏شناسی و آسیب‏شناسی عاشورا می‏پردازد. تأثیر این اثر به حدی است که در چند دهه گذشته تحریف‏شناسی عاشورا به رشته‏ای گسترده در تاریخ‏نگاری اسلامی تبدیل شده است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به حماسه حسینی (سخنرانیها)

نمایش همه

پست‌های مرتبط به حماسه حسینی (سخنرانیها)

یادداشت‌ها

          چند نکته دربارهٔ این کتاب:

✅ جلد اول کتاب حماسهٔ حسینی اثر ماندگار شهید مرتضی مطهری، شامل سخنرانی‌های ایشون در اوایل دههٔ پنجاه شمسیه. در این کتاب به موضوعاتی پرداخته شده که متاسفانه وعاظ و روحانیون و مداحان کمتر بهش توجه می‌کنن. ارائهٔ تحلیلی روشن دربارهٔ ماهیت قیام حسینی و عوامل مختلفی که در وقوع حادثهٔ عاشورا دخیل بودن و همچنین روشنگری دربارهٔ خطر تحریف این واقعهٔ بزرگ از مباحث مهم کتابه. بنابراین خوندن کتاب رو برای شیعیان سیدالشهدا که به‌دنبال آگاهی و درس گرفتن از حرکت تاریخی حضرت هستن ضروری می‌دونم.

❌ باید از ناشر آثار شهید مطهری گلایه کرد؛ بخاطر بی‌توجهی به ویراستاری و ترجمه نکردن آیات و روایات. شأن مرحوم مطهری خیلی بالاتر از این سطح پیاده‌سازی صوت‌هاست. تقریبا تمام متون عربی که در کتاب اومده به حال خودشون رها شدن و ترجمه‌ای برای اون‌ها نیومده، نه در متن نه در پاروقی. در یک کلام انتشارات صدرا خیلی تنبل و بی‌نظمه.

❌ برخی از بیانات شهید مطهری مورد اختلافه. از طرفی خود ایشون به بعضی احادیث و سخنان استناد کرده‌ن که خیلی‌ها معتقدن منبع معتبر نداره. برای مثال جملهٔ «هل من ناصر ینصرنی» یا نامهٔ اباعبدالله به محمد حنفیه از نظر بعضی‌ها سند محکم و معتبری نداره.

❌ این مسئله هم کمی برام آزاردهنده بود که بعضی مطالب چندبار در بخش‌های مختلف کتاب تکرار می‌شد. برای مثال عوامل موثر در نهضت حسینی دو یا سه بار با تفصیل تکرار شده بود. یا نقل اشعار حضرت ام‌البنین در رثای فرزندش، شرح نحوهٔ شهادت حضرت قاسم و موارد دیگر. مسئول این تکرارها شهید مطهری نیست، چون ایشون طی شب‌های مختلف سخنرانی‌های متعدد داشتن که تکرار بعضی مطالب در اون‌ها طبیعیه؛ اما بهتر بود ناشر صرفاً به پیاده‌سازی متن سخنرانی‌ها اکتفا نکنه و اون‌ها رو بازنویسی و ویراستاری کنه.
        

24

          پس از سال‌ها که موفق به مطالعه این کتاب نمی‌شدم، بالاخره در چند روز مانده به عاشورای ۱۴۴۵ هجری قمری، توفیق شد در لابلای امواج این صفحات، غرق شوم، به امید آنکه ناجی، حسین علیه‌السلام باشد. 

راجع‌به نکته کلی به‌دست‌آمده از مطالعه‌ی حماسه حسینی، درحد اختصار می‌توان گفت که: 

در بخش اصلی، کتاب به این می‌پردازد که نهضت امام حسین علیه‌السلام، یک نهضت چندماهیتی است، چون عوامل مختلف در آن اثر داشته است.
عوامل موثر عبارتند از:
۱. عامل بیعت ۲. عامل دعوت ۳. عامل امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر
امام علیه‌السلام، نسبت به هر عامل، وظیفه‌ی خاصی دارد. در عامل اول، یک مدافع است؛ در برابر بیعت. در عامل دوم، متعاون است. در عامل سوم، یک مرد انقلابی است.
نکته‌ی دیگر اینکه ارزش این سه عامل در یک درجه نیست. به موجب عامل سوم است که این نهضت شایستگی پیدا کرده است که برای همیشه زنده بماند و تا ابد آموزنده باشد؛ زیرا این عامل نه متکی به دعوت است و نه متکی به تقاضای بیعت. 

حرف مهم دیگر کتاب، این است که روح حسین بن علی دارای حماسه است و او یک قهرمان است و استاد مطهری در بخشی می‌گوید: من مخالف رثاء و مرثیه نیستم، ولی می‌گویم این مرثیه باید به شکلی باشد که در عین حال آن حس قهرمانی حسینی را در وجود ما تحریک و احیا کند. 

چه خوب است این اثر را همه آنان که عشق حسین علیه‌السلام را در دل دارند، بخوانند تا او را بفهمند.
در درجه‌ی بعد همه کسانی که خود را پرچمدار عرصه‌ی تبلیغ می‌دانند و می‌خواهند حضرت حسین علیه‌السلام را به همه‌ی جهان معرفی کنند، حتما یکی از مقدمات ضروری، مطالعه‌ی عمیق و دقیق این کتاب است.


        

33