آشنایی با کانت

آشنایی با کانت

آشنایی با کانت

پل استراترن و 1 نفر دیگر
4.5
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

3

شابک
9789642130801
تعداد صفحات
64
تاریخ انتشار
1398/2/2

توضیحات

        
کتاب «آشنایی با کانت» نوشته ی «پل استراترن» از مجموعه ی «آشنایی با فیلسوفان» به کوشش کاظم فیروزمند به فارسی برگردانده شده است. نویسنده در این اثر به شرح زندگی و آثار کانت، گفت وگویی در باب کانت و متافیزیک، نوشته های کانت، گاه شمار رخدادهای مهم فلسفی و تقویم زندگی و زمانه ی او می پردازد. در مقدمه آمده است: «آدم نمی داند درباره ی زندگی کانت چه بگوید. او در واقع بیرون از ذهنش زندگی نداشت. هیچ اتفاق واقعا جالبی برایش رخ نداد؛ اما توصیف یک زندگی به شدت کسالت بار ضرورتا نباید کسالت آور باشد.» «آشنایی با فیلسوفان» مجموعه ای از زندگی نامه های فیلسوفان مشهور است که برای گشودن باب آشنایی با اندیشه ها و دیدگاه های آنان مدخل مناسب و مغتنمی به نظر می رسد. در هر کتاب، گذشته از ارائه ی اطلاعات زندگی نامه ای، افکار هر فیلسوف در رابطه با تاریخ فلسفه به طور کلی و نیز در رابطه با جریان ها و تحولات فکری و اجتماعی و فرهنگی عصر او بازگو می شود و بدون ورود به جزئیات نظریات و عقاید او، نکته های مهم آن ها با بیانی ساده و روشن و درعین حال موثق و سنجیده بیان می شود. کتاب آشنایی با کانت، نوشته ی پل استراترن با ترجمه ی کاظم فیروزمند در مجموعه ی آشنایی با فیلسوفان نشر «مرکز» منتشر و روانه ی بازار کتاب شده است.

      

لیست‌های مرتبط به آشنایی با کانت

آشنایی با کانتایمانوئل کانتکانت

سیر خوانش فلسفه نقادی کانت

14 کتاب

تابستان سال 1401 حدود سه ماه درگیر کانت بودم که چه درگیری شیرینی هم بود. در یک سیری سعی کردم مسائل اصلی کانت را بفهمم. پر واضح است سه نقد اصلی را کامل متن خوانی نکردم ( چه کار یک عمر است و نه چند ماه ) بلکه به فقراتی اکتفا کردم و به جایش بیشتر رجوعم به شرح‌های دست اول بود. در کنار شرح‌ها بار اصلی آموزشم را دو استاد بزرگوار یعنی دکتر شاهد طباطبایی و دکتر اصغر واعظی بر دوش کشیدند. . سمت فلاسفه‌های بزرگ بدون استاد نباید رفت. فوکو و دریدا را میشود بدون استاد خواند اما ارسطو، کانت، صدرا و ... را اصلا. کانت خواندن یکسری مقدمات دارد. باید فلسفه راسیونالیسم یعنی دکارت و ولف را دانست. همچنین فلسفه آمپریسیسم مانند لاک، بارکلی و مخصوصا هیوم را. در کنار همه اینها فلسفه طبیعی یعنی کوپرنیک و نیوتون بسیار واجب‌اند. برای نقد عقل عملی هم دانستن روسو لازم است. اما خب اگر واقع بین باشید هر کدام از این فلاسفه یک سیر مفصل مخصوص خود را نیاز دارند و اینجاست که لزوم استاد مشخص میشود. استاد همانگونه که نمی‌گذارد شما فلسفه‌ی فیلسوف را اشتباه بفهمید، به همین ترتیب فلسفه را در بستر زمانی و مکانی خودش به شما یاد میدهد، چرا که فلسفه در عین انتزاعی و لامکان و لازمان بودن، بسیار بسیار انضمامی و بسته به روزگار خودش است. بار انتقال این مهم به دوش استاد است. لذا توصیه‌ام این است که یا درسگفتار دکتر شاهد طباطبایی و یا محمدمهدی اردبیلی را در زمان کانت خوانی گوش دهید. این دو درس‌گفتار به وفور در تلگرام پیدا میشود اما اگر کسی نیافت به من پیام بدهد. . لیست را بر طبق تجربه‌ام مرتب کردم. قطعا آثار خوبی هستند که متوجه‌شان نشدم ولی این لیست حداقل‌ها را دارد. اگه به اثر خوبی بر بخورم حتما اضافه خواهم کرد.

163

یادداشت‌ها

          طنزِ جدی: 
شاید در مواجههٔ اول با ظاهر و قطر کتاب به نظرمون بیاد که چه کتابِ مسخره‌ای؟! شاید ظاهر کاریکاتوریِ جلد کتاب از همون اول شما رو منصرف کنه برای خوندن این کتاب ولی شاید بشه گفت بهترین مواجههٔ اولیه با کانت این کتاب هست به خاطر دلایل زیر:

۱- فیلسوف در بسترِ تاریخی: یکی از مولفه‌هایی که در فهم فلسفه تاثیر داره به نظرم فهم زمونهٔ زندگیِ اون فیلسوف هستش یعنی برای درک عقاید یک فیلسوف باید در بستر تاریخی متوجه و فهم بشه تا اون فیلسوف درک بشه. 
۲- کلی‌گویی: درباره همه چیز شاخ و برگ دادن خیلی جاها به جای قوّت دادن به متون باعثِ سردرگمیِ خواننده می‌شه برای همین کلی‌گویی و یک جامعهٔ هدفِ خاص، مخاطب رو از سردرگمی نجات می‌ده.
۳- تفکر نقادی: فقط به بیانِ آرا و نظرات کانت بسنده نکرده بلکه به صورت انتقادی یکسری نقد‌هایی که به کانت می‌شه رو بیان کرده؛ نقدی که به اخلاقِ کانت  در نسبتِ به حکم یا امر مطلق است بیان شده [ بر طبق این اصل این بیان می‌شه که به اصلی عمل کن که بتواند برای بقیه نیز عام باشد، یعنی یک اصل همگانی برای همه! ] وقتی این مقولهٔ پیشینی رو در نگاه اخلاقیِ کانت بپذیریم به یکسانی اخلاق می‌رسیم! مثلا اگر قتل و کشتار برای یک آدم معمولی بد باشه برای یک شخصی که می‌خواهد گروگانی رو آزاد کنه این امر اخلاقی نیست که کسی را بکشد.
۴- یه بخش جذابی برای من داشت تو فصل آخر  که از خود متن کانت استفاده کرده بود و روی خود متن حرف می‌زد، شاید بهترین یادگاری همین مواجهه با متن اصلیه، البته بدون استاد همه‌ی راه‌ها به ترکستان می‌ره.
        

14