درباره نگریستن

درباره نگریستن

درباره نگریستن

جان برجر و 2 نفر دیگر
4.0
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

9

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب می‌باشد.

عکس ها یادگارهای گذشته اند، آثاری از آن چه رخ داده است. اگر زندگان آن گذشته را به دوش کشند، اگر گذشته تبدیل به بخش جدایی ناپذیر از فرآیندی شود که در طی آن مردم تاریخ خود را می سازند، آن گاه همه عکس ها دوباره متنی زنده به دست خواهند آورد، و به جای آن که لحظه هایی بازداشته شده باشند. هم چنان در زمان وجود خواهند داشت. شاید عکاسی پیشگویی حافظه ای هر تصویری از گذشته را، هرقدر فاجعه آمیز و هرقدر به گناه آلوده، در حصار تداوم خویش خواهد گرفت. تمایز میان استفاده های خصوصی و عمومی از عکاسی از میان برخواهد خاست، خانواده ی انسان وجود خواهد داشت.

یادداشت‌های مرتبط به درباره نگریستن

            جان برجر به گمان بسیاری پرنفوذترین منتقد هنری دوران ماست. احتمالا برنامه‌های تلویزیونی او را که برای بی‌بی‌سی ساخته شده دیده باشید. برجر که متولد لندن است کتاب‌های مهمی در زمینه‌های رمان، نقد و مستند نوشته و همچنین دستی در نمایش‌نامه و فیلم‌نامه نویسی داشته است. "درباره نگریستن" از معروف‌ترین کتاب‌های او در ایران است.
برجر ابتدا از سبقه رابطه انسان و حیوان و نحوه نگاه کردن این دو به یکدیگر شروع و آنها را با یکدیگر قیاس می‌کند. او می‌گوید چشمان حیوان هنگام نگاه کردن به انسان دقیق و محتاط است و به دیگر موجودات نیز همین‌گونه نگاه می‌کند. در واقع حیوان نگاهی خاص انسان ندارد. انسان نگاه حیوان را آشنا تلقی می‌کند و با پاسخ دادن به نگاه از خویشتن آگاه می‌شود. نویسنده کتاب این تمایز را در انسان و حیوان را باز و رابطه موازی آنها را تدقیق می‌کند.
در بخش بعدی او به سراغ عکاسی می‌رود و با بررسی عکس‌های چند عکاس از جمله آگوست ساندر به نحوه نگریستن آنها به دنیا می‌پردازد. در این بخش  برجر در مقاله کاربردهای عکس ایده‌ها و فکرهای خود را درباره این مدیوم و هنگام مطالعه کتاب "درباره عکاسی" سوزان سانتاگ یادداشت کرده است.
در بخش سوم کتاب که مفصل‌ترین بخش آن است او به نقاشی علاقه قدیمی و مدیومی که با آن شروع کرده و سالها معلمش بوده باز می‌گردد‌. او در هر مقاله به نقاشی می‌پردازد و برخی کارهایش را مورد بررسی قرار می‌دهد. نحوه کارش به این گونه است که از هر نقاش یک یا چند اثر را مورد بررسی قرار می‌دهد و نوع نگاه آنها را به پیرامونشان برای ما آشکار می‌کند. نقاشان مورد بررسی او طیف وسیعی از میله هلندی، شکر احمد ترکیه‌ای، فرانسیس بیکن انگلیسی، روئو، ترنر، جاکومتی و... را شامل می‌شوند.