یادداشت فاطمه سلیمانی ازندریانی
1400/9/16
3.7
#تو_در_قاهره_خواهی_مرد روایت زندگی #محمدرضا_پهلویه این کتاب رو به خاطر اسم خوبش خریدم و زاویه دید خاصش. کتاب با زاویه دید دومشخص روایت شده. راوی دومشخص ماجرای زندگی #محمدرضا_شاه رو برای خودش روایت کرده. چون #نشر_چشمه کتاب رو منتشر کرده حدس زدم که کتاب در راستای تطهیر پهلوی نوشته شده. اما کاملاً برعکس فکر میکردم. کتاب از ابتدا تا انتها به روزهای مهم سال ۱۳۴۴ پرداخته. سالی که محمدرضاپهلوی در #کاخ_مرمر ترور شد و این ترور بهانهی روایت این کتابه. ماجرای کتاب از فروردین شروع میشه و تا یکم فروردین سال بعد ادامه پیدا میکنه. نویسنده به بهانهی اتفاقات مهم و دیدارهای خاص این یک سال با فلشبک و فلشفوروارد اتفاقات گذشته و آینده رو تعریف کرده و نحوه بیان اتفاقات طوریه که مستقیم به خاندان پهلوی نقد جدی وارد میکنه. از #رضاشاه گرفته تا #شاهدختها و #شاهپورها در طی این روایت به مخالفان این رژیم هم اشاره کرده. افراد مهمی که طی جریانات اعتراضی دستگیر شدند و محکوم یا تبرئه شدند. تقریباً همه جریانات غیر از جریان مذهبیون. نویسنده کاملاً مبارزان جبههی مذهبی رو نادیده گرفته. با اینکه اسامی تکتک محکومین رو آورده(حتی اونهایی که یک سال محکوم شدن) ولی اسمِ حتی یک نفر روحانی بین این مبارزان و مخالفان نیست. به تبعید #امام_خمینی و پیروزی #انقلاب_اسلامی حتی در حد یک جمله هم اشاره نکرده. سانسور یک جریان یعنی اینکه نویسنده با مخاطب صادق نیست. نویسنده مهمترین جریان مبارزه رو نادیده گرفته. حتی وقتی به شدت داره دستنشانده بودن رضاشاه و عملکرد اون رو نقد میکنه به ماجرای کشفحجاب اشارهای نمیکنه. نثر کتاب نثر خوبیه و زاویه دید خیلی خاصه. راوی دومشخص یک نقش دانای کلی هم داره و به ریز و درشت همه اتفاقات تسلط داره. کتاب رو به #نوقلمها چه #داستاننویس و چه #روایتنویس به شدت توصیه میکنم.