یادداشت سیده زهرا ارجائی
1404/7/1 - 19:57
یک رمان علمی-تخیلی نوجوان دربارهی زمینی که در معرض نابودی است! شروعش که کردم یاد فیلمهای علمی-تخیلی هالیوودی افتادم که دنیا در حال نابودی است و غربِ منجی، دنیا را نجات میدهد. اما این بار قرار است ایران ناجی دنیا شود، آن هم نه به واسطهی دانشمندان مسن و کارکشته، که با اختراع پسری نوجوان که در در نمایشگاه مربوط به اختراعات جشنوارهی خوارزمی کسی آن را تحویل نمیگیرد! ایدهی داستان، ایدهی نویی برایم نبود اما فکر میکنم زن ایرانی را خوب به تصویر کشیده بود و قدرت و قوت نوجوانان و جوانان ایرانی در تمام داستان موج میزد. در تمام داستان رد پای اختلافات فکری و سیاسی این روزها را میدیدم؛ مواجههی متفاوت مردم با مشکلی که دنیا را درگیر کرده و همینطور دشمنی دنیا با ایران! من تصویر زن ایرانیِ داستان را دوست داشتم. زنِ دانشمندی که همسر و مادر بود، در میان مشغلهی زیاد و نگرانی از نابودی دنیا، شبی را با خیالی آسوده و دور از تنش در کنار خانواده خواهرش به شبنشینی مینشیند، پسرش بیمار میشود و مادرانه بر بالین مادرش مینشیند، و در عین حال بیرون از خانه دانشمندی است که تمام تلاشش را در راه رسالت اجتماعیاش انجام می.دهد. در کنار تصویر این زنِ ایرانی، تصویر خانوادهای را میدیدم که با رسالتِ مادر خانه در جامعه و دنیا همراه شده و وقتی که لازم است، همسرش مردانه میایستد و بار سختی و اضطراب را به دوش میکشد تا همسرش دنیا را نجات دهد. این تصویر داستان شاید از منظری، کلیشه به نظر برسد اما راستش من فکر میکنم این تصویر اگر چه تمام آنچه باید باشد نیست، اما به خوبی توانسته زن را در جمعِ بین خانواده و فعالیت اجتماعی به تصویر بکشد. آذر، زنی دیندار است اما این دینداری هم توی ذوق نمیزند. دینداری آذر فقط در دو صحنه از داستان دیده میشود؛ یکی آن جا که در نمازخانه مشغول نماز خواندن است و دیگری شروع عملیات، با ذکر «بسمالله». و همین آذرِ متدین و نمازخوان است که در مجامع علمی، مقابل مردانی که او و نظریه اش را به سخره گرفتهاند، با شهامت میایستد ... در مجموع داستان خوبی بود. به نوجوان و حتی بزرگسال که دوست دارند یک داستان علمی-تخیلی تمیز، سریع و بدون پیچیدگی خاصی بخوانند توصیهاش میکنم. شاید اگر دنبال داستانی پر از پیچیدگی و ابهام برای حل معما هستید، و یا ریتم تند و سریع داستان را دوست ندارید این کتاب را نپسندید.