یادداشت محمدرضا شمس اشکذری

        گل‌های روییده بر گور، مجموعه‌ای از پنجاه و پنج ترانه‌ی عامیانه یا قصه‌های محلی است خانم سوفی جوئت از جنوب اروپا (فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، رومانی و ...) گردآوری کرده‌اند. کتاب با مقدمه خانم جوئت پیرامون درون‌مایه‌ی این اشعار و مضامین تکراری در آن‌ها آغاز می‌شود و سپس به ترتیب ترانه‌های عشق و عاشقی، قتل و جنایت، مربوط به بندیان و زندانیان، مربوط به انجیل و اسفار مشکوک، مربوط به ارواح و ماوراءالطبیعه می‌آیند. در پایان کتاب هم برای هر شعر، توضیحات مختصری آورده شده است.

عنوان فارسی کتاب برای من گمراه‌کننده بود. فکر می‌کردم مجموعه‌ای از اشعار را خواهم خواند اما نام کتاب در واقع (Folk Ballads of Southern Europe) است که نشان می‌دهد در این کتاب، بیشتر با قصه‌ها و ماجراهای عامیانه جنوب اروپا سروکار داریم. البته در این یادداشت هم برای راحتی کلا از واژه‌های ترانه و شعر استفاده کردم.

 درون‌مایه‌ی اصلی ترانه‌های کتاب، نجات دادن معشوقه، فدای همدیگر شدن، خیانت، کشتن همسر درستکار و انتقام است. البته چند ترانه هم از روی داستان‌های کتاب مقدس ساخته شده‌اند که محتوایی متفاوت دارند.

اگر قرار باشد از میان تمام ترانه‌های کتاب، چندتایی را دوباره و چندباره بخوانم، شاید این چهارتا بس باشد: «دو گور»، «نمازخانه سن سیمون»، «بدرود مارگریته» و «پسر ولخرج».
      
65

10

(0/1000)

نظرات

از بررسی ارزشمند شما سپاسگزاریم. 🌿✨

1