یادداشت روح الله قربانی
1404/1/19
بسم الله الرحمن الرحیم قبل سال کتاب را شروع کردم و بعد سال تمام. فکر کنم حدودا یک ماه و چند روزی طول کشید. کتاب متنی روان با داستانی کِشنده دارد. هر چقدر می خوانی، منتظر اتفاق بعدی هستی و اگر وسط اتفاقی مدت مطالعه روزم به پایان می رسید، روز بعد مشتاقانه با یاد داشتن کامل ماجراها در ذهن به سوی آن می رفتم و تشنه شنیدن ادامه داستان بودم. با این کتاب بیشتر با فرهنگ آن زمان آشنا شدم و بیشتر ذهن مردمان آن عصر را درک کردم. همچنین علت جنگ ها، تغییر عقاید انسان ها را متوجه شدم. عمیقا به پلیدی و بد ذاتی معاویه و عمرو بن عاص (لعنت الله علیهم) پی بردم و در عجب از کسانی که در اوج عبودیت و پا رکاب امام علیه السلام بودن، به قعر جهنم سقوط کردند. و پس از بیست سال دیگر سپاهی نبود که امام علیه السلام را یاری کند، تنها ۷۲ تن به همراه تعدادی زن و کودک. معاویه لعنت الله علیهم چه بلا ها بر سر اسلام آورد و چه کرد با عقاید و ذهن مردم. کاش در همان جنگ به شمشیر مالک اشتر رحمت الله علیه کشته می شد. نکته جالب این کتاب این بود که جنگ روانی، مذاکره و کار رسانه ای را می توان به وضوح دید و تاثیر آن را و ورق برگرداندن آن را مشاهده کرد.