یادداشت سجاد نوروزی
1403/7/21
خاطراتی کوتاه و طعنه آمیز به انسانها که گذران زندگی روزمره حیوانات بوده است. دنیا را از چشمان حیوانات دیدن. مخلص و حرف کتاب دو جمله قبلی است. اولین سوالی که احتمالا برای شمای «خواننده این یادداشت» پیش بیاید این است: «مخاطب کتاب کیست؟» . جواب من این است عنوان کتاب تا حد زیادی گمراه کننده است. نویسنده کتاب خاطراتی جالب و بدیع از زبان هر حیوان (بعنوان راوی اول شخص) نقل میکند که اگر فقط کمی در کتاب غرق شده باشی «باور پذیر» است: گویی خاطره را دست اول از خوده آن حیوان میشنوی. «حاصل فعالیت ۱۰ ساله» ، هدفش «یادآوری حقوق پایمال شده انسانها» است: این را خوده علی رضا غفاری در مورد کتابش گفته است. کتابی با قطع رقعی که در انتشارات سوره مهر و در سال ۹۶ منتشر شده است. کتابی ۹۶ صفحه ای که هر خاطره از زبان یک حیوان و کوتاه و مجمل در حداکثر یک صفحه-یک صفحه و نیم آمده است(گاهی هم یک یا چند جمله کوتاه). وقتی کتاب را ورق میزنید و خاطرات حیوانات آنرا میخوانید چیزی که حتما توجه تان را جلب میکند این است که این خاطرات از زمان و مکان هایی متفاوت از هم نوشته شده است. از خاطره دایناسور منقرض شده و یوزپلنگ در حال انقراض گرفته تا خاطره اسبی در نقش جهان اصفهان و شیری که در سیرک بزرگ ناپل ایتالیا است. نکته پاراگراف قبلی باعث شده که گاهی نویسنده تعابیری به کار بگیرد که برای خواننده کمتر آشنا باشد. «بوقلمون صفت»: خیلی عجیب است! آدمها به کسی که تا دیروز جمهوریخواه بوده و امروز مدافع سرسخت دمکراتهاست، میگویند: بوقلمون صفت. به نظرم این بیانصافی است و پذیرفتنی نیست، چون آنها مرامشان دگرگون میشود و ما فقط پرهایمان را هر وقت لازم باشد عوض میکنیم، درست مثل آدمها که رنگ مو و چشم و لباسهایشان را مدام تغییر میدهند و هرگز هم سرزنش نمیشوند و گاهی خاطراتی ملموس و آشنا تر بیان میشود. از مگس: خودمانیم، این آدمهای خودپرست که این همه برای نابودی ما هزینه میکنند، یادشان رفته که خودشان باعث تکثیر ما هستند. نسخه الکترونیک کتاب در کتابخوانهای اینترنتی مثل فیدیبو و طاقچه موجود است. همچنین کتاب صوتی کتاب نیز موجود است. در کل این کتاب خلاقانه نوشته شده است و خواندن آن خالی از لطف نیست.