یادداشت سید حسین مرکبی

        سمیر. سمیر قنطار علت وقوع جنگ ۳۳ روزه است، حد اقل در ظاهر؛ مبارز لبنانی دروزی‌مذهب ناسیونالیست ۱۶ ساله که سال ۱۹۷۹ در کسوت فرماندهی یک گروه ۴ نفره برای گروگان‌گیری به فلسطین اشغالی نفوذ کرد اما عملیاتشان ناتمام ماند. او به اسارت درآمد و به علت قتل ۶ اسرائیلی به حدود ۵۵۰ سال زندان محکوم شد.
پس از آن و طی ۳۰ سال ۵ عملیات بزرگ از سوی گروه‌های مختلف لبنانی و فلسطینی در داخل و خارج از خاک فلسطین برای آزادسازی او انجام شد. آخرین آن‌ها عملیات اسیرگیری دو اسرائیلی توسط حزب الله بود که آغاز جنگ ۳۳ روزه را در پی داشت!
او در سال ۲۰۰۸ توسط حزب الله آزاد شد و در سال ۲۰۱۵ در پایتخت سوریه با موشکی که مستقیما از اراضی فلسطین اشغالی شلیک شده بود به شهادت رسید. سرگذشت افسانه‌ای سمیر قنطار، روایت مجسم کیمیای اعتقاد به کرامت انسانی و عبور از دسته‌بندی‌های دینی و مذهبی است. شاید بی‌راه نیست که اسم قهرمان این داستان سمیر است. سمیر یعنی افسانه‌گوی شب….
اما کتاب. کتاب حاصل ۵۰ مصاحبه با سمیر قنطار است. به نظرم اگر سمیر قنطار به شهادت نمی‌رسید این کتاب یا هیچ‌گاه یا به این زودی‌ها و یا توسط انتشارات سوره‌ی مهر چاپ نمی‌شد. مشخص است چاپ اول به شدت هول‌هولکی تنظیم شده. امیدوارم در چاپ‌های بعدی مراحل تحقیق و استخراج اعلام کامل شود.
کتاب، نیمه‌تخصصی است. به این معنا که هر کس به اندازه‌ی آشنایی‌اش با تاریخ و جغرافیای خاورمیانه از آن بهره خواهد برد و اگر کسی هیچ اطلاعی در این زمینه‌ها نداشته باشد، کثرت اعلام او را آزار خواهد داد و به معانی بعضی گزارشات و وقایع پی نخواهد برد.
اما مطالعه‌ی دقیق آن می‌تواند بسیار به ایجاد پی‌رنگ ذهنی درباره‌ی نبرد فلسطین و جنس آن کمک کند.
آن‌چه نظر من را بسیار جلب کرد سیر تحرکات عرفات و زمینه‌های تاریخی و سیاسی آن بود. عرفات به عنوان کسی که با آمریکا و اسرائیل پای پیمان اسلو و تأسیس تشکیلات خودگردان رفته است بی‌شک یک شخصیت معتدل و میانه‌رو به معنای آمریکایی آن دسته‌بندی می‌شود. خواندن این کتاب به فهم زمینه‌های برخی تصمیم‌گیری‌هایش و از همه مهم‌تر تفاوت میانه‌روی عرفات با میانه‌روی جانشینانش کمک می‌کند. در مجموع موجب شد بیش‌تر به عرفات انصاف بدهم. چه این که بنا بر روایت این کتاب در سال‌های پایانی عمرش بار دیگر زمینه‌های تقویت شاخه‌های ضداشغال مانند حماس و جهاد را درون دستگاه خود فراهم می‌کند.
به کتاب از حیث کتاب چهار ستاره می‌دهم و از حیث سمیر... او باید به ما ستاره بدهد.
      
1

2

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.