یادداشت محمد ابراهیم آبادی

سرگذشت سوررئالیسم (1952 - 1913): گفت وگو با آندره برتون
        سورئالیسم یکی از مکتب های هنری است که از اروپا آغاز شد و به ادبیات ملل دیگر آمد. یکی از ماندگارترین و پردامنه ترین مکتب‌های فکری-هنری قرن بیستم است که به گفته ی نویسنده سهم عمده ای در شکل گیری حساسیت مدرن ما داشته است. کتاب سرگذشت سورئالیسم از آندره برتون پیشرفت سورئالیسم را از ارتباط اولیه ی خود با کشفیات، سمبل ها و تجربه هایش بازگو می‌کند. این مکتب نه تنها بر شعر بلکه بر نقاشی، مجسمه سازی و سینما نیز تاثیر زیادی نهاده.نویسنده در این کتاب به مطالبی چون ورود رهبر دادا، تریستان تزارا به پاریس، ارتباط متلاطم با جنبش دادا و بحث و گفت و گوی سورئالیست ها با کمونیست ها می پردازد و در بخش هایی هم از منابعی چون مصاحبه های رادیویی و مطبوعاتی استفاده کرده است. از دیگر مطالب خواندنی این کتاب می توان به حمایت‌هایی از چهره های مشهور همچون پیکاسو، تروتسکی، دالی، دوشان بونوئل اشاره کرد.برتون در این کتاب که شرح حال روشنفکرانه از خودش است با شفافیت می‌نویسد و همین امر این کتاب را در جرگه بهترین های این نویسنده قرار داده است.
در پایان باید بگویم کتاب حاضر شامل انواع بینش هایی از جنبش سورئالیستی است که فقط می تواند از برتون با تجربه ای نیم قرنی حاصل شود.