یادداشت محمدامین اکبری
به نام او بیش از یک ماه پیش درست در همان روزی که منتشر شد، خواندمش. و میخواستم چیزی بنویسم که زمان خورد و نشد ولی بر سبیل عادت و آنچه بر خود لازم میدانم چند کلمهای در مورد این اثر آقای ایرج پارسینژاد مینویسم. من هرچه از ایرج پارسینژاد خواندهام متوسط و متوسط رو به پایین بوده است. در زمینه نقد و پژوهش ادبی حرف چندانی برای گفتن ندارند. البته ادعای خاصی هم ندارند. درباره ادبیات معاصر مینویسند. خدا حفظشان بفرماید. ایشان در مقدمه اظهار ارادتی تام و تمام به نیما دارند و میگویند که میخواهند از خلال یادداشتها نیما را برای مخاطبان به تصویر بکشند. اولا که مشخص نیست این «یادداشتها» به کدام یک از آثار منثور نیما دلالت دارد. یادداشتهای روزانه؟ نقل قولها؟ نامهها؟ آثاری چون «حرفهای همسایه» یا «ارزش احساسات»؟ مولف مشخص نمیکند که منظورش از یادداشتها چیست. او به فراخور قصدی که دارد به هریک از این نوشتجات ارجاع میدهد. حالا قصدشان چیست؟ مقدمه میگوید دوستدار نیما میخواهد او را بشناساند. ولی متن میگوید فردی درصدد تخریب نیما است و می خواهد او را آدمی ضعیفالنفس، دمدمیمزاج، عصبی، دیوانه و ... نشان دهد. شک نیست که نیما مانند هر شاعری در سن پیری با مشکلات عدیده ای روبرو بوده در برخی موارد در حق دیگران بیانصافی به خر ج داده، نسبت به برخی شاگردانش سوءظن داشته، حرفهای نادرست و قضاوتهای اشتباه درباره شعر خودش و دیگران داشته. ولی اینکه ما از نوشتههای او قسمتهایی را دستچین کنیم که تمام این موارد در کنار هم قرار بگیرد. از قصد و نیتی مرموز حکایت دارد. فقط کوتاه به قسمت «عالیه جهانگیر» همسر نیما اشاره میکنم. پارسینژاد طوری نوشته که انگار هیچ عشق و علاقهای بین عالیه و نیما نبوده و عالیه او را تحمل میکرده یا نیما اصلا اهل کار و تلاش نبوده و وبال عالیه بوده است. نامههای نیما به عالیه خصوصا در سالهای ابتدای زندگی مشترک آنها و همچنین «سفرنامه رشت و بارفروش» این تصویر پارسینژاد از رابطه نیما و عالیه را رد میکند. این دو دوستدار هم بودهاند و سالها در کنار هم زندگی کردهاند و البته عالیه در زندگی با شاعری که در طول حیات خود قدری فراخور کارش ندیده، سختی بیشتری را متحمل شده است. ولی او تا آخرین روزهای زندگیاش عاشقانه نیما را دوست داشت و تمام سعی و همتش را معطوف به چاپ هرچه بهتر آثار او کرد. باری این کتاب به یک بار خواندن آنهم برای کسی که نیما را میشناسد نه آنکه بخواهد با نیما آشنا شود، میارزد. در غیر این صورت تاثیر منفی خواهد گذاشت.