یادداشت

ماهی جنگجو
        معرفی می‌کنم:
یکی از بهترین کتاب‌هایی که اخیراً خونده‌م.

صحبت کردن در مورد کتاب‌هایی که خیلی دوست‌شون داشتیم سخته. چون می‌ترسیم اون‌طور که باید، نتونیم همه‌ی چیزها رو در موردشون بگیم. 
‌
‌
اول این‌که بگم طرح جلد کتاب «هیچ ربطی» به داستان و موضوعش نداره. شخصیت‌های داستان یک‌سری پسر نوجوون چاقوکش و بزن‌بهادرن و داستان عمدتاً محیط خشنی داره.
‌
‌
دوم این‌که تمِ کلیِ این کتاب شاید شبیه ناطور دشت به‌نظر برسه. چون شخصیت اصلی هردوشون پسرهای نوجوان هستن و هر دوی این پسرها رفتارشون با هنجار جامعه فاصله داره؛ و هردوشون درگیر مشکلات زیادی مثل مشکلات تحصیلی، خانوادگی، اجتماعی و روان‌شناختی هستن. اما باید بگم که این کتاب ناطور دشت خیلی متفاوته! 
‌
چرا؟ چون:
توی ناطور دشت، ما بیشتر با افکار و درونیات هولدن کالفیلد کار داریم و توی ذهنش چرخ می‌زنیم. 
ولی شخصیت اصلی ماهی جنگجو یا همون «راستی-جیمز»، پسریه که دیدگاه خیلی خیلی عینی‌ای به زندگی داره و زیاد اهل فلسفه‌بافی و فکروخیال نیست. و توی ماهی جنگجو، ما بیشتر از طریق رابطه‌ی راستی-جیمز با اطرافیانش و حرف‌ها و اعمالش اون رو می‌شناسیم. 

‌
‌سوم این‌که همین‌که شروع می‌کنید به خوندن داستان، با خودتون فکر می‌کنید که چقدر فضای داستان مردونه‌ست. و با توجه به این‌که اسم نویسنده دقیق مشخص نیست، حدس می‌زنید که به احتمال زیاد نویسنده‌ش مرد باشه. ولی نه، نویسنده‌ش زن‌ئه، که این رمان رو هم توی ۲۵ سالگیش نوشته. علت این‌که اسمش رو کامل ننوشته اینه که نمی‌خواسته پسرها با خودشون بگن «آخه یه دختربچه از چاقوکشی و این چیزا چی می‌فهمه؟»
‌
‌
چهارم این کتاب درحال حاضر فقط یک بار توی ایران چاپ شده: تیرماه سال ۱۴۰۰، و کلاً هم ۳۰۰ نسخه‌ ازش چاپ شده. یعنی کلاً ۳۰۰ دونه از این کتاب توی ایران هست. و هنوزم همه‌ی نسخه‌هاش فروش نرفتن و سایت‌ها می‌فروشنش (با قیمت ۳۲ هزارتومان). 


پنجم این‌که واقعاً توی ایران در حق این کتاب ظلم شده. کاش می‌شد افراد بیشتری بخوننش. هم ترجمه‌ی بسیار عالی‌ای داره، هم داستان خیلی قوی و جذابیه، و در انتهای کتاب هم یک نقد و تحلیل جالب از کتاب آورده شده که تازه با خوندنش به این نتیجه می‌رسید که احتمالاً یک روزی دوباره این کتاب رو بخونید. 
‌
‌
‌
اینم معرفی کتاب که پشت جلد اومده و انصافاً معرفی خوبی هم هست:

«ماهی جنگجو رمانی است درباره‌ی نوجوانان و جوانانی که در جست‌وجوی هویت و معنا به بن‌بست خورده‌اند. معماران این بن‌بست والدین مسئولیت‌ناپذیر و خانواده‌های فروپاشیده از یک سو و جامعه از سویی دیگر است، جامعه‌ای که در قالب دو نهاد اجتماعی، مدرسه و پلیس، متجلی می‌شود و آشکارا هیچ درکی از نیازهای این نسل و جهان او ندارد. ماهی جنگجو رمانی کوتاه و درخشان است و عجیب آنکه نویسنده اش، اس. ای. هینتون، متناسب با اهمیتی که در ادبیات معاصر آمریکا دارد در ایران شناخته شده نیست.»
      
3

13

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.