یادداشت علی نخعی

ویتگنشتاین - پوپر و ماجرای سیخ بخاری: ده دقیقه جدل میان دو فیلسوف بزرگ
        آیا فلسفه صرفا تلاشی برای نشاندن غبار زبان است و شفاف شدن فضای معمایی؟ آیا فعالیتی است برای زدودن معماهایی که زبان منشا آن‌ها بوده؟ یا فلسفه در نهایت با آموزه‌ها و نظریات همراه است؟

این پرسش‌ها از چیستی فلسفه چنان در چند دقیقه بین دو فیلسوف گداخته می‌شود که در نهایت کار به استفاده از سیخ بخاری می‌کشد. این شاید خشن‌ترین مجادله‌ی فلسفی معاصر باشد.

کتاب به مناسبت بررسی چند دقیقه جدال فلسفی، گذری می‌کند بر حال و هوای حلقه‌ی وین، احوالات راسل، ظهور نازی‌ها و تاثیرشان بر فضای آکادمیک، رفت‌وآمدهای جریانات فکری آن روزگار و از همه بیشتر، زمانه و زندگی پوپر و ویتگنشتاین.

متن کتاب روان و جذاب نوشته شده و نویسندگان هرجا که توانسته‌اند نمکی هم بر ماجرا پاشیده‌اند و طنز قضیه را فراموش نکرده‌اند.

ترجمه هم خوب و روان بود. هرچند در انتخاب بعضی معادل‌های فلسفی چندان به معادل‌های رایج پایبند نبود. اما با توجه به محتوای کتاب این مسئله آسیبی به فهم آن نمی‌زند.

در مجموع کتابی خوش‌خوان است و اگر برای فهم فضای حاکم بر فلسفه‌ی زمانه‌ی ویتگنشتاین و پوپر و حلقه‌ی وین مطالعه شود قطعا مفید خواهد بود.

به یاد دارم که این کتاب را شاید ده سال پیش مطالعه کردم و بسی لذت بردم و یکی از اولین راههای آشنایی ام با ویتگنشتاین، همین کتاب بود

بله لذت‌بخش بود. هرچند محتوای فلسفی چندانی نداشت اما داستان جذابی داشت.