یادداشت ماریه رحیمی

        این روزها از #نامیرا زیاد گفته اند و زیاد شنیده ایم...
از عنوان جذابش که نامیراست تا تلفیق اش از داستان و تاریخ، از نویسنده نام آشنایش در میان اهالی هنر و سینما که #صادق_کرمیار است تا قالب و ساختار روایتهای پرکشش اش از شرح دردناک ترین عهد شکنی تاریخ جهان اسلام ... خرده روایتهایی از مردمان کوفه در بیعت شکنی با فرزند علی (ع) و نوه رسول اکرم (ص)!
اما فارغ از تمام ویژگیهای خاص نامیرا، می دانیم که این اثر داستانی #شخصیت_محور است... 
"شخصيت" يكي از عناصر واقعي و عينيت دهنده به زندگي اجتماعي داستان است. بدون شخصيت، هيچ داستاني شكل نمي گيرد و كمتر حادثه اي به وجود مي آيد؛ در صورتیکه به وجود آید، تأثير عاطفي روي خواننده نخواهد گذاشت. در واقع شخصيت هاي داستاني با مجموعه اي از رفتار، گفتار و افكاري كه توسط نويسنده بيان مي شوند به وجود مي آيند و در  محدوده داستان نقش ايفا می كنند. 
یکی از مهمترین ویژگی هایی که "نامیرا" را در میان معدود رمان های ماندگار درباره واقعه تاریخی قیام امام حسین (ع) برای مخاطب جذاب می کند؛ خلق شخصیت هایی است که با وجود روایت آشنای تاریخی در ذهن مخاطب بسیاری از آنها غیر قابل پیش بینی هستند. برخی از شخصیتها که در آغاز داستان تردیدی در دلدادگی آنها به امام حسین(ع) و پیوستن به سپاه حق وجود ندارد، در مواجهه با نقشه یزید و تطمیع آنها از پول بیت المال و خرج کردن سکه ها دچار تزلزل شده و ایمانشان را از دست می دهند.  برخی دیگر از ابتدا مخالف آمدن حسین (ع) به کوفه هستند اما در نهایت به یاری حسین (ع) بر می خیزند ...  و همین طراحی شخصیت هاست که مخاطب"نامیرا" را به حیرت و گاه به همراهی با آنها وا می دارد.
ویژگی دیگر نامیرا #بیان_واقعگرایانه نویسنده از واقعیت تاریخی عاشوراست. کرمیار برداشتهای خود از واقعیت تاریخی عاشورا را که به واسطه تحصیلاش در رشته الهیات و نیز مطالعه کتابهای بسیاری از مقاتل و سرگذشتنامه های امام حسین (ع) به دست آورده است؛ زمینه #بازآفرینی یک اثر تازه می کند. در واقع او به گزارش یا بازگویی این واقعه نمی پردازد بلکه  به بازآفرینی آن می پردازد. از این روست که در "نامیرا" برخی شخصیتهای اصلی داستان زاییده تخیل نویسنده هستند و شخصیتهای مهم و تاثیر گذار بر واقعه عاشورا در حاشیه داستان به کمک خلق آنها می آیند. نقطه قوت داستان تردیدها و کشمکش های شخصیتهای داستان است نه سلسله رویدادها و حوادث داستانی! 
همین ویژگی هاست که به نویسنده کمک می کند تا از عهده نوشتن داستانی که آخرش را مخاطب از پیش می داند، برآید!
      
49

5

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.