یادداشت آریانا سلطانی

        نمایش‌نامه سالومه
نوشته اسکار وایلد
ترجمه عبدالله کوثری

«نباید در هرچیز که می‌بینی رمزی از چیز دیگر بیابی. ورنه زندگی نامیسر خواهد شد.»(صفحه ۶۹)

اسکار وایلد، نویسنده، نمایشنامه نویس، شاعر شهیر و پرآوازه قرن نوزدهمی ایرلند بود. او در عمر کوتاه خود آثار فاخر و مهمی برجای گذاشت؛ از جمله مجموعه اشعار، داستان‌های کوتاه، نمایشنامه‌ها و چند رمان که معروف‌ترین آنها تصویر دوریان گری است و نمونه‌ای از شخصیت پردازی یک فرد خودشیفته در ادبیات است. 

در نمایشنامه #سالومه وایلد روایتی از عهد جدید(انجیل) را برگزیده و آنرا تبدیل به یک تراژدی شکوهمند کرده است.
در انجیل‌های چهارگانه(به خصوص مرقس) آمده که هرود، پادشاه یهودیه، زمانی که با همسر برادر خود، یعنی پادشاه عزل شده پیشین، ازدواج می‌کند یحیی پیامبر به او اعتراض می‌کند و ازدواج او را ناروا می‌خواند. هرود او را به زندان می‌افکند اما از گرفتن جان او هراسان است. یک‌ روز که در جشنی سالومه، دختر ناخوانده هرود، برای او می‌رقصد، هرود به او وعده هرآنچه بخواهد را می‌دهد و سالومه طلب سر بریده شده یحیی را می‌کند و هرود به ناچار از سوگندی که خورده سر‌ یحیی را از تن جدا می‌کند.
وایلد روایت عهد عتیق را بر مبنای عشق جانگداز سالومه بر یحیی و ناکامی او از این عشق را تبدیل به جوهری تراژیک بر نمایشنامه عشق و کین ستانی خود کرده است.

اسکار وایلد روحی زیبا و محزون داشت و آنرا در قلم خود نیز دمیده است.
وایلد را به علت رابطه عاشقانه‌اش با لرد آلفرد داگلاس محاکمه کردند و به حکم انحراف جنسی محبوس و وادار به کار اجباری شد. همسرش همراه با فرزندان، راه از او جدا کرد و وی در نهایت فقر و تنگدستی و بیماری، زمانی که توسط جامعه خودش طرد شده بود، در پاریس جان داد.

در پناه خرد

پی‌نوشت: یحیی فرزند زکریا، واعظ و تارک جهانِ یهودی سدهٔ یکم میلادی بود که مسیحیان، مسلمانان، صابئین مندایی و بهائیان به پیامبری او باورمند هستند. نام تعمیددهنده در انجیل‌های غنوصی ذکر شده‌است. بر اساس انجیل لوقا، یحیی خویشاوند عیسی بود. مسیحیان، یحیی را پیشرو و بشارت‌دهندهٔ ظهور مسیح می‌دانند. کاهنان یهود از مهمترین مخالفان وی بودند.
      

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.