یادداشت نادیا جوینده
1404/2/15
یک سید خوشگلِ خوشهیکل. در جستجوهای اینترنتی دربارهی امام موسی صدر، حتما با این توصیف از ایشان مواجه میشوید. همین خصوصیت، باعث آشناییِ زودهنگامم با ایشان شد. در دورهی راهنمایی، کتابهایی که پدرم از کتابخانهی شرکت نفت به امانت میگرفت، میخواندم. ازآنجاییکه میدانستم کتابها، دو هفتهای بیشتر موجود نیست؛ مترصّد فرصتِ خواندن بودم. بارها وقتی لای کتاب درسی، کتاب باز کرده و محو داستان بودم؛ دستم رو شد. سبک مورد علاقهی پدرم، کتابهای تاریخی به خصوص تاریخ ایران باستان بود. در این کتابها مردانِ تنومند و خوشقدوبالا و عاشقپیشه، قهرمانهای اصلی بودند. به تاثیر از آنها، مردِ باجنم و باجربزه در ذهنم مردان قدوقامتدار و هیکلی تصویر شدند و در فانتزیهایم از همسر آینده، این مورد نقش پررنگی پیدا کرد. با ورود به دبیرستان، قدرت انتخاب کتابم بیشتر شد. کتابدارمان خانم رشتیِ شوخی بود. به من میگفت: دختر! تو اینجا رو چول کردی. چول به گویش گیلکی میشود گِل. کنایه از رفت و آمد زیاد . عنوان کتابی که راجع به امام موسی صدر انتخاب کردم را یادم نیست. حتی موضوعش را. ولی عکس روی جلد یا توی کتاب، سیدی روحانی بود که یک سر و گردن بلندتر از اطرافیانش بود. همان، باعث انتخاب کتاب شد و مقدمهی آشناییام با داستان زندگی پررمز و راز امام موسی صدر. منابع شناخت ایشان محدود بود ولی همان اندک دسترسی به دیدگاهها و سبک زندگیش، آنقدر جاذبه داشت که دختری از نسل بعد را همراه کند. دیدگاههای استکبارستیزانهاش و آن جملهی معروف که "اسرائیل شرّ مطلق است. اگر باشیطان بجنگد ما کنار شیطان خواهیم بود." طنینی پر قدرت و سرشار از اعتماد به نفس داشت که بیتردید میپذیرفتی که این است. همین، حقیقت محض است. کتاب "هفت روایت خصوصی از زندگی سیّد موسی صدر" نوشتهی حبیبه جعفریان همانطور که از اسمش پیداست بیشتر به جنبهی شخصیت خصوصی ایشان میپردازد. روایتهایی از همسر، دخترها و پسرها، خواهرها و برادر امام موسی صدر در کتاب آورده شده است . مطالعهی این کتاب میتواند مکملی برای شناخت ایشان باشد. گرچه انسانهای بزرگ و بخصوص امام موسی صدر با این سرانجامِ مرموز، هیچوقت شناخته نمیشوند. در بین این روایتها، تکّهای از روایتِ پسرِ بزرگ امام موسی صدر، من را به فکر فرو برد. جایی در روایت، صدری صدر خطاب به پدرش میگوید:" اصلا الان چه شکلی شدهای؟ قدّت چقدر آب رفته؟ الان تبدیل به یک پیرمرد با صورت عجیب شدهای." فکر میکنم حتّی این تصویر که هنگام خواندنش درد یک سیلی سنگین را به همراه داشت؛ تصویر امام موسی صدرِ پرصلابتی که شخصیت احترامبرانگیزش، مردم را از هر مرام و مسلکی جذب میکرد؛ خدشهدار نمیکند. و این، جوهرهی مردیست. آنچه که همیشه میماند.