یادداشت مهدی
1404/2/3
1. دنیایی که درد و رنج نداره... ولی انسانیت هم نداره! تصور کن تو جامعی زندگی میکنی که هیچکس غمگین نیست، بیماری وجود نداره، پیری زشت نیست و مرگ یه اتفاق عادیه. همه با قرصهای «سوما» (مادهی مخدری که شادی مصنوعی میده) حالشون رو خوب میکنن، رابطههای جنسی بدون تعهد رو عادی میدونن و اصطلاحاً «همه باهم توی یه قایق» هستن. اما یه سوال: آیا این واقعاً آرمانشهره؟ هاکسلی بهمون میگه: «پیشرفت تکنولوژی لزوماً به معنای پیشرفت انسانیت نیست.»تو این دنیا، آدما مثل رباتهایی هستن که احساسات واقعی رو فراموش کردن. عشق؟ خانواده؟ هنر؟ اینا چیزهای «منسوخ» محسوب میشن! ۲. انسانها دیگه به دنیا نمیان... بلکه «ساخته» میشن! یکی از ترسناکترین بخشهای کتاب، سیستم «شرطیسازی» و تولید انبوه انسانهاست. آدما تو آزمایشگاه به دنیا میان و از همون بچگی براساس طبقهبندیشون (از آلفاهای باهوش تا اپسیلونهای کم هوش) تربیت میشن. یعنی تو این جامعه، «آزادی انتخاب» یه شوخیه! هاکسلی اینجا داره بهمون هشدار میده: «اگر علم و تکنولوژی بدون اخلاق پیش بره، تبدیل به ابزار کنترل میشه.» یاد فیلمهای دیستوپیایی مثل «The Matrix» میافتیم، نه؟ ۳. شخصیت جان «وحشی»؛ نماد انسانیت فراموششده حالا وسط این دنیای مکانیکی، یه آدم «طبیعی» به اسم جان ظهور میکنه که خارج از این سیستم به دنیا اومده و با کتابهای شکسپیر بزرگ شده. رفتارش، احساساتش و حتی رنج کشیدنش، برای جامعهی «کامل» هاکسلی غیرقابل درکه! نکتهی جالب اینجاست: جان با وجود تمام دردهایی که میکشه، ترجیح میده انسان باشه تا یه ماشین خوشحال. اینجا هاکسلی داره فریاد میزنه: «رنج بخشی از انسان بودنه! بدون اون، خوشحالیمون پوچه.» ۴. آیندهای که شاید خیلی هم دور نباشه... حالا بیا از خودمون بپرسیم: آیا دنیای ما هم داره به سمت «دنیای قشنگ نو» میره؟ - آیا با شبکههای اجتماعی و مصرفگرایی، داریم «حس واقعی زندگیمون»رو با «خوشحالیهای مصنوعی» عوض میکنیم؟ - آیا علم ژنتیک و هوش مصنوعی میتونه روزی ما رو به سمت «شرطیسازی ناخواسته» ببره؟ - آیا «آرامش» رو به قیمت «آزادی» میخریم؟ هاکسلی تو مصاحبهای گفته بود: «آیندهی ما نه با زنجیر، بلکه با عشق به آسایش و لذتهای سطحی کنترل میشه.» و این، ترسناکترین بخش ماجراست حرف آخر: کتابی که مثل یه آیینهست «دنیای قشنگ نو» فقط یه داستان علمی-تخیلی نیست؛ یه شیشهی ذرهبینه که رفتارهای خودمون و جامعهی مدرن رو زیر سوال میبره.