یادداشت مسعود آذرباد
1402/1/15
برای اولین در یاداشت معرفی کتابم به این نتیجه رسیدم که تیک لو رفتن داستان را در آن پایین بزنم! بعد از چند دقیقه فکر کردن به این نتیجه رسیدم که فعلا برای گذاشتن این تیک زود است! داستانی که برایان فریمن در بیپایان برایمان تعریف میکند یک داستان علمیتخیلی است در زیرژانر دنیاهای موازی. اما جزو رمانهای علمیتخیلی نرم حساب میشود. یعنی به جای آنکه مفاهیم علمی را بیشتر بیان کند، به اثر آن بر زندگی و روح و روان آدمی میپردازد. البته دُز معمایی و جنایی کتاب هم بالاست! پای قتل در وسط است. فکر کن، خودت قاتلی اما در عین حال قاتل نیستی! بعد آن قتل هی ادامه پیدا میکند! بیپایان به صورت خلاصه یک رمان تریلر علمیتخیلی است. با این حال، ورای قصه و اتفاقات کتاب، بیپایان روی یکم مسئله مهم دست گذاشته است. جایگاه انتخاب در زندگی آدمی. نه تنها اتفاقات بزرگ که حتی انتخابهای کوچک هم میتواند در زندگی ما اثرات بزرگ بگذارد. از سوی دیگر، ایده اصلی کتاب هم ذهن آدمی را قلقلک میدهد. تصور کن همزمان با این دنیای کنونی ما، دنیاهای دیگری هست که آدمهایی مثل ما زندگی میکنند. نه تنها مثل ما که خود ما هستند. مثلا دنیایی که در آن من یک آدم کتابخوان نیستم و در این لحظه به جای نوشتن یادداشت معرفی کتاب، مشغول بازی در گیمنت هستم! یا در یک دنیای دیگر، یک آدم اهل اقتصاد هستم یا در یک دنیای دیگر، از سر وصدای بچههایم کلافه شدهام! برایان فریمن در بیپایان، سعی کرده است جنبههای مختلف زندگی قهرمان اصلیاش را تجزیه و تحلیل کند و نشان دهد قهرمان داستانش با تغییر مثبت در ایرادهای شخصیتیاش یا پررنگ کردن آنها چه سرنوشتهای متفاوتی پیدا میکند و آدمی نباید به راحتی هر کاری را انجام بدهد. دوراندیشی و تفکر و تأمل همهجانبه باید بخش اصلی رفتار و کردار ما باشد. برگردیم به جنبههای فرمی کتاب. نمیدانم طرح جلد اصلی کتاب هم همین است ولی خداوکیلی طرح جلد خوبی نیست. میشد طرح بهتری هم درآورد اما خب حتما رایاکتاب دلیلی داشته که چنین طرحی را انتخاب کرده است. درباره پایانبندی کتاب هم بگویم، اولش گیج شدم و حتی پایانبندی را نپسندیدم اما وقتی کتاب کامل تمام شد و یک بار دیگر به افتتاحیه رمان فکر کردم، دیدم عجب چیز خوبی درآورده است! بیخود نبوده است که ادامه نگارش مجموعه بورن مرحوم لادلوم را به برایان فریمن سپردهاند! اگر میخواهید تلخی و هیجان و تفکر را توأمان با هم داشته باشید، بخوانیدش. راستی کتاب بزرگسال است. اصلا و ابدا مناسب نوجوان و زیر 18 سال نیست.