یادداشت سید امید حسینی
1403/12/19
رمان کاندید نقدی تندوتیز با طنزی تلخ به خوشبینی سادهلوحانه است. ولتر فیلسوف عصر روشنگری به این مبحث که «ما در بهترین دنیای ممکن زندگی میکنیم» میتازه و ادیان و انواع تفکرات و مکتبهای فلسفی و حتی نویسندگان رو زیر پا له میکنه. کاندید شخصیت اصلی رمان از مکان زندگیش که شبیه به بهشت عدن هستش رانده و با سختیها و رنجهای عجیب و غریب دنیا روبهرو میشه. سعی میکنه فلسفهی استاد خودش که میگفته دنیا بهترین جا برای زندگیه و همه چی در جای خودش قرار داره رو به یاد داشته باشه اما دنیا و زندگی تلختر از این حرفهاست. ولتر نگاه خوشبینانه به جهان رو با استفاده از طنز و اغراق در نشون دادن پلیدیها و واقعیتهای وحشتناک زندگی، به چالش میکشه. داستان پر از قتل و غارت و تجاوز و مرگه. (مثل دنیای خودمون و همهی زمانها در تاریخ.) رمان نشون میده خوشبینی در این جهان میتونه چقدر احمقانه باشه. ولتر به هیچ دینی رحم نمیکنه. نشون میده روحانیون مسیحی و یهودی و مسلمانان چقدر ریاکار و ستمگر و متعصب هستند. در پایان هم ولتر به این مسئله اشاره میکنه که دنیا همینه که هست و بحثهای فلسفی بیهوده است و هر کس باید زندگی خودشو بسازه. این رمان رو خانمم بهم پیشنهاد داد چراکه من خالی از خوشبینی هستم و حدس میزد ازش خوشم بیاد، من هم واقعاً از خوندنش لذت بردم.