یادداشت کتاب‌فام

۷۸صفحه در ۳ساعت.
‌
به یقین، مرگ موضوعی بس دشوار است برای نوشتن، خصوصن زمانی که تصادفی نباشد و همچنین هسته‌ی اصلی موضوع یا طرح یک کتاب باشد. «جولیَن بارنز» در این کتاب موضوع مرگ را به همان تمیزی و به همان عمقی که یک آسیب‌شناس حرفه‌ای پزشکی قانونی لایه‌لایه باز می‌کند، عیان می‌سازد و نه یک زاویه حتی و نه یک ایده را دست‌نخورده باقی نمی‌گذارد. او چیزی را می‌نویسد که اکثر ما به سادگی نه می‌خواهیم و نه می‌توانیم بشنویم یا به آن فکر کنیم و «بارنز»، با قدرت این کار را انجام می‌دهد. در واقع نوشتن درباره‌ی مرگ، به معنای نوشتن درباره زندگی‌ای‌ست که به آن منتهی می‌شود.
توصیف زندگی‌های جالب مردم و روش‌های مقابله و کنار آمدن با مرگِ قریب‌الوقوع در این کتاب بسیار جذاب است هرچند که هنوز هم یک خواندن ناراحت‌کننده است، اما واقعن، واقعن به خوبی انجام پذیرفته، نه یک کلمه‌ی بی‌جا، نه یک عبارت یا مفهوم اضافی؛ و هر ایده به شکلی روان به ایده‌ی بعدی منتقل می‌شود. در جایی شما به یک تعریف طنزآمیز لبخند می‌زنید، و در سطر بعدی، او یک مشاهده‌ی دقیق، عمیق و ناراحت‌کننده را بر سر خواننده آوار می‌کند و در نهایت شمای خواننده سری پر از مرگ دارید که شاید قصدی برای داشتنش نداشته‌اید مانند فروشدن در یک وان آب یخ معلوم‌تان می‌شود که آن‌چه از سر گذرانده‌اید چندان هم سرگرم‌کننده نبوده که این، کتابی نیست که با خواندنش بخواهید سرگرم شوید. این کتاب یک کالبدشکافی موشکافانه و زیرکانه‌ست از مرگ و جنبه‌ی "هیچی" بودن آن. «بارنز» با چشمان نافذش به شما می‌نگرد و در هر صفحه با تحلیلی نافذ، و گاهی با طنزی تیزبینانه با شما صحبت می‌کند و به تمام احساسات وسوسه‌برانگیز، فوبیاها و مفاهیم درباره‌ی مرگ می‌زند. از پدر و مادرش می‌نویسد که چگونه پیر شدند، که چگونه مردند. پس شک نکنید او با مرگ کسانی که عمیقن دوستشان داشته روبرو شده است. او هر جنبه‌ای را به مرگ می‌رساند. او به مرگ و آموزش‌های دینی، مرگ و جنسیت، مرگ و کلیسا، مرگ و زیبایی، سازوکارهای مقابله با مرگ، باورها درباره‌ی مرگ و غیره، و دیدگاه‌های هنرمندان و نویسندگان مشهور درباره‌ی مرگ می‌پردازد. «بارنز» جنبه‌های زیادی از خودش را به ما نشان می‌دهد و با احتیاط آنچه را که می‌خواهد، فاش می‌کند. او غم و اندوه و ضعف، خشم و عصبانیت را نشان می‌دهد، اما فقط به اندازه ای که منظور او را توضیح دهند و او را شبیه بقیه کنند تا از این طریق برای خوانندگانش جذابیت بیش‌تری داشته باشد.