یادداشت زهرا ساعدی

جهان مکتوب درمورد سیر ادبیات در تاریخ و اثری که متن‌های بنیادین بر تاریخ گذاشته‌اند صحبت می‌کند. متن‌هایی مثل گیلگمش یا ایلیاد و اودیسه‌ی هومر که زیاد درموردشان شنیده‌ایم اما هیچ‌وقت به اثری که داشته‌اند فکر نکرده‌ایم.
کتاب با شرح سفر فضانوردان آمریکایی به ماه و پیام‌شان از فضا به زمین بود که بخش‌هایی از متن مقدس را شامل می‌شد. به نظر می‌رسد هیچ چیز به خوبی ادبیات نشان‌دهنده‌ی عظمت آنچه در فضا می‌گذرد نیست و از همین ابتدا متوجه تاثیر ادبیات می‌شویم.
یکی از جالب‌ترین نکته‌های کتاب برای من بخش جهانی شدن ادبیات بود. در روزگاری که فردای اعلام برنده‌ی نوبل چندین ترجمه از کتاب‌های نویسنده‌ی نوبل‌برده روی پیشخوان کتاب‌فروشی‌هاست، تصور دورانی که ادبیات به همین راحتی‌ها منتقل نمی‌شده و آرزوی گوته خواندن متن‌هایی از کشورهای دیگر بوده کمی عجیب به نظر می‌رسد و ارزش تلاش افراد برای این انتقال بهتر مشخص می‌شود.
برای کسانی که درمورد تاریخ ادبیات و حتی گاهی بعضی اتفاقات تاریخی مهم اطلاعات چندانی ندارند کتاب بسیار مفید و آموزنده است. به نظر من نثر و چگونگی جلو رفتن در تاریخ بسیار جالب و خواندنی بود و آن‌قدری برایم جذاب بود که یک نفس بخوانمش