یادداشت سیدحمیدرضا قادری
1401/3/17
به نام خدا ۱ کتاب را میشود با خیال راحت به همه گروههای سنی پیشنهاد داد. ۲ با سختگیرانهترین معیارها هم، کتاب برای مخاطبین نوجوان، بار معرفتی مناسبی دارد. ۳ زبان شکسته کتاب شاید خوشایند برخی نباشد - که البته دلایلشان کامل و کافی نیست گرچه قابل تامل است - اما در ارتباطگیری با مخاطب کمخوان یا کمحوصله موفق است. ۴ در ایران، نیازمند کتابهای سبک - از نظر حجم کاغذ و مضمون و زیرمتن - و پرفروش و خوشخوانی هستیم که بتواند فاصله میان آثار کلاسیک و جدی با آثار زرد را پر کنند و هم ساعت مطالعه جامعه را ارتقا دهند و هم اقتصاد نشر را بهبود بخشند. این کتاب از همین دسته است. ۵ از این کتاب چه انتظاری دارید؟ بستگی دارد وقتی پرفروش و مشهور شد آن را خریدهاید یا روزهای اول. ۶ کتاب برای جامعه اسیر نسبیتگرایی بیفایده و مردد، نقش ستیزهگرانهای دارد. روایت انسانی معتقد به..و قاطع روی باورهایش عموما برای بخشی از مخاطبین که توان یا قصد یا انگیزه جنگیدن برای باورهایشان را ندارند، اذیتکننده و شاید غبطهبرانگیز باشد. ۷ کتاب در تهییج نوجوانان و جوانان برای پیگیری باورهای مذهبی و سیاسی مومنانه، شاید موفق باشد البته که باید این تهییج به مطالعه هدفمند بعدی ضمیمه شود. ۸ اثر از نظر فرم هنری و مضامین دینی طبیعتاً اثر قابل بحثی نیست - یعنی پیشرو یا رادیکال یا منتقد یا خلاق یا نوآور - و به نظرم نویسنده محترمش هم ادعایی نداشته باشد. ۹ این کتاب در کنار یکیدواثر دیگر مثل دهکده خاک بر سر و مجموعهسفرنامههای جناب ضابطیان و چند کانال تلگرامی دانشجویان مقیم خارج، نقش مهمی در رواج سفرنامهنویسی داشته و دارد گرچه تب روایت غرب از دریچه نگاه یک بچهمسلمان معتقد از اندکی قبل کرونا به این سو، فروکش کرد اما به آن نیاز داریم. ۱۰ خواندنش را به همگی توصیه میکنم.