یادداشت نورالله قلی زاده

متن کتاب از روزهای نزدیک به واقعه ی خونین ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ شروع میشه و به روایت اون روزها میپردازه. البته سیر کتاب از لحاظ تاریخی یکنواخت نیست و در بعضی از فصل ها به عقب و جلو یعنی به آینده و گذشته میره. شبیه تکنیکی  که در بعضی از فیلم و سریال ها به کار میبرن.
خوبیِ کتاب، مستند بودن اون هست که باعث میشه تعصبات کنار گذاشته بشه و کمتر جانبداری بشه. خصوصا اینکه بیشتر هم از خاطرات اطرافیان پهلوی نوشته شده و به اونها استناد کرده.

نویسنده ی کتاب بعضی جاها از امام جدا میشه و به روایت تاریخ اون روزها میپردازه و این ویژگی میتونه هم یک ضعف داشته باشه هم یک نقطه ی قوت. ضعفش این هست که نتونست به طور کامل، تمام ابعاد شخصیتی امام رو به مخاطب منتقل کنه و قوتش در این هست که متن کتاب حوصله سر بر نشد.

مستندات کتاب از خاطرات، نوشته ها و سخنان افراد مختلفی از جمله خودِ امام، محمدرضا پهلوی، حسین فردوست، اسدالله علم، علی امینی، جعفر شریف امامی، جواد صدر،  سید حسن تقی زاده، حسن کامشاد، مخبرالسلطنه هدایت، معتصم السلطنه، فاطمه پاکروان، ویلیام سالیوان، سایروس ونس، آرمین مایر، بِتی فرایدن، پروفسور جیمز بیل، پروفسور کویلر یانگ، عبدالرحیم جعفری، محمد ابراهیم باستانی پاریزی، پرویز ناتل خانلری، شاهرخ مسکوب، احسان نراقی، آذر آریان پور، ستاره فرمانفرمائیان، جمال میرصادقی، جلال آل احمد، نادر ابراهیمی، سیروس پرهام، علی اشرف درویشیان، خسرو شکیبایی،مهندس بازرگان، ابراهیم یزدی، نشریۀ لوموند، روزنامه واشینگتن پست، روزنامه فایننشیال، گزارشات ساواک و ...

در کل کتاب خیلی مفید و لازمیه و خیلی زودتر از اینها باید نوشته میشد تا هم نسل های ما آگاه بشن و کتاب های بیشتری هم باید نوشته بشه.
این کتاب رو به همه ی اقشار چه مذهبی چه غیر مذهبی و... توصیه میکنم. باید بدونیم که برای چی انقلاب کردیم و همینطور از سرِ خوشی و بیکاری نبود!

مقام معظم رهبری هم تقریظی بر این کتاب داشتند که خالی از لطف نیست:

بسمه تعالی
ــ این کتاب توانسته است چهره‌ئی نزدیک به واقع از امام خمینی ترسیم کند؛ خردمندی‌، دوراندیشی، ایمان ناب،‌ اخلاص در عمل، اراده‌ی پولادین، باور ژرف به گفته و عمل و هدف خود، شجاعت بی‌نظیر، دانش گسترده، روح لطیف و زلال، امید و اعتماد به خدا .. و البته ویژگیهای دیگری هم هست که این نویسنده به آن دست نیافته است. امام خمینی در این کتاب ــ بحقّ ــ رهبری بزرگ و بی‌نظیر است که باور او به مردمش، نیمی از محصول کار او را تشکیل میدهد.

من هم مانند نویسنده میگویم: خدا خمینی را تا ظهور حضرت مهدی ارواحنا فداه برای اسلام و مسلمین نگهدارد.

مطالعه‌ی این کتاب برای نسل جوان ما بسیار سودمند است.
مرداد ۱۴۰۳