یادداشت راضیه بابایی

در هوای حاج شیخ محمودرضا امانی، حاج آخوند

حاج آخوند یک نام است روی جلد کتاب. شاید سوال برانگیز  و جذاب نباشد و به قدر کافی  خواننده را به خرید ترغیب نکند.
طرح جلد هم به یاد ماندنی و خاص نیست. مخاطب را صدا نمی‌زد که کتاب را   بردارد و در سبد بگذارد.
 گزاره‌ی مشوق این کتاب، نام نویسنده است که قلاب می‌اندازد.
عطالله مهاجرانی در دولت اصلاحات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. بیش از بیست و پنج سال پیش. در سال‌های اخیر وزرای دولت‌های مختلف آنقدر از فرهنگ و هنر فاصله داشتند و یا آمدند و رفتند ولی اوضاع فرهنگی و هنری ایران تکان نخورد که نام‌شان از یاد رفته است.

مهاجرانی در حوزه ادب و هنر کنش‌گر بود رفتارهای او در مدت زمان تصدی این منصب از روی مبانی اعتقادی‌اش و زاویه نگاه او به فرهنگ و هنر نشات می‌گرفت و در عمل نشانه‌های آن به چشم مردم می‌آمد.

کارنامه‌ی فعالیت‌های او ممکن است  مطلوب ما نباشد ولی بر پایه‌ی باور و دانشش استوار بود. بنابراین اگر از نظر سیاسی  با آرا و نظرات او همسو نباشیم؛ دانش ادبی او را نمی توانیم نادیده بگیریم . دانشی که از او شخصیتی به یادماندنی در کسوت وزیر فرهنگ ساخت.

در کتاب حاج آخوند نویسنده به سال‌هایی بر‌می‌گردد که ارتباطی به یاد ماندنی با آخوند ده مهاجران داشت.(مهاجران روستایی از توابع شازند اراک)مردی روحانی و عارف مسلک که درس زندگی را خوب می‌دانست و جذبه‌ای داشت که در دنیای کودکی تا جوانی عطالله تاثیر ماندگاری بر روح او گذاشت.
مردی که نفس را مهار کرده بود و پرده‌های از حقیقت جهان پیش چشمش گشوده شده بود.

در مجموع حدود چهل خاطره  از حاج آخوند که هریک به بخشی از زندگی نویسنده،باور‌ها و عملکرد او مربوط می‌شد در کتاب آمده است. یعنی مهاجرانی وقتی به بازخوانی خود در خاطراتش می‌پردازد،  حاج آخوند را در گوشه و کنار آن می بیند.

فرم کار تا حدودی خاطره نگاری و در بخش‌هایی روایت نویسی است. از نظر ادبی و واژگان و تصویر سازی ها قوی عمل کرده است. طول کلام در معدودی از بخش‌ها آزار دهنده  است اما در مجموع به خاطر انعکاس اسم رحمانیت خداوند به دل می نشیند و اثر می‌گذارد.
با این وجود نوع نگاه نویسنده در تعریف اسلام با ارائه گلچینی از رفتارهای حاج آخوند نمی‌تواند نماینده تام و تمام یک مرجع دینی باشد. وجوهی از رفتارهای دینی برجسته شده‌اند و به بخش‌هایی به قدر کافی پرداخته نشده است که این امر به دلیل انتخاب و نحوه نگاه نویسنده رخ داده است.

در مجموع کتاب حاج آخوند در روزگار ما شفا است. از زمانه و زمین جدایمان می‌کند و به آسمان می‌رساند. طبیعتی که تصویر می‌شود رنگ خدا دارد و ما را به خالق نزدیک‌ می‌سازد. خواندن آن را به بزرگسالان توصیه می‌کنم و با توجه به جمیع شرایط امتیاز ۴ را برای آن مناسب می‌دانم.

#عسل_گلچین
#حاج_آخوند