یادداشت آروشا دهقان

پرسیکا پاره‌ای از نوشته‌های کتزیاس هست که احتمالا پزشک دربار داریوش بوده.
کتزیاس شخصیتیه که درباره‌ش خیلی کم می‌دونیم و داستان زندگیش هم از نکوهشگران یا ستایشگرانش در نسل‌های بعدی به ما رسیده پس نمیشه واقعا مطمئن باشیم که جایگاهش در دربار هخامنشی چقدر بالا بوده (یا این که اصلا در این دربار بوده!)
نوشته‌های کتزیاس هم کاملا به ما نرسیده. در واقع می‌دونیم  که کتابی به نام پرسیکا داشته ولی خود کتاب رو نداریم. تنها بخش‌هایی از اون رو در دست داریم که مورخان بعدی به نقل از کتزیاس گفتن. تکه‌ها پراکنده است. خیلی از جاها انسجامی که باید رو نداره. نمیشه هم با قطعیت گفت که چقدرش واقعا از کتزیاس بوده و چقدرش رو بهش نسبت دادند.
با این وجود، یکی از منابع ما برای هخامنشیانه. اسامی که کتزیاس نقل می‌کنه خیلی وقت‌ها دقیق‌تر از هرودوت هستند. بعضی جاها هم با اسناد میان‌رودانی هماهنگه (مثلا درباره‌ی تشکیل دولت در ماد)
این کتاب، گردآوری همه‌ی تکه‌های سخنان منسوب به کتزیاس هست. لولین جونز یکی از بهترین هخامنشی‌شناس‌هاست و کار خوبی رو درآورده.
ترجمه‌ش هم خوب و قابل قبوله.
البته که به عنوان یک سند تاریخی (مثل تمام اسناد دیگه!) باید با احتیاط باهاش برخورد بشه.