یادداشت حسن مجیدیان
1403/8/23
کتاب «اسطورههای عشق» ترجمهای است از کتاب «آخر اساطیر الحب» اثر نویسنده و ادیب عراقی آقای کمال السید. از اولین محصولات ترجمهای بچههای کاری و خوشذوقِ دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و انتشارات «راه یار». کتابی نسبتاً حجیم اما قابل تأمل و شیرین. قابل تأمل از آن جهت که اساسِ نگارش کتاب بر مبنای واقعیت است. واقعیتهای عجیب و جانفرسا و جگرخراشی از عراقِ مظلومِ مبتلا به صدام و بعث. و شیرین از بابت قلم روان و شاعرانگیهای کمال السید و ترجمهی خوب و دقیق خانم اسماء خواجه زاده. ما از عراق، این سرزمین کهن و تمدندار و پُر رمز و راز چندان نمیدانیم. خاصه از عراقِ بعد از قیام 1920 علیه استعمارگران انگلیسی و بعد از آن، جریانِ کودتاها و آمدنِ عبدالکریم قاسم، عبدالسلام عارف، حسن البکر و در نهایت آن جنایتکار ِخونریزِ چنگیزتبار، صدام حسینِ تکریتیِ عفلقی. مرامِ تباه و ضدانسانی بعث و سیطره و هیمنه آن بر جمیع شئون ملت عراق و رسوخ ترس و ذلت بر ذهن و جان و روانِ آن ملتِ مظلوم و ماشین عجیب و غریب سرکوب و کشتار صدام، آن چنان جرات و جسارت را از این ملت گرفت و این کشور را به خاک سیاه ذلت و خواری کشاند که تا زدودن آن از باور و اندیشهی نخبگان و آحاد متکثر عراقی، راهی دراز و مجاهدتی عظیم و حوصلهای عجیب در پیش است. حالا که صدام به دوزخ رفته، راه برای ترسیم جنایات او و دستگاه خونریزش و معرفی و رونمایی از شهیدان و مبارزان و آزادیخواهان عراقی هموار شده است. این کتاب هم در همین راستاست. زندگی معصومانه و بهشتیِ شهیده «میسون غازی» با الهام از خاطرات و اسناد کتاب «مذکرات سجنیه». کتاب «اسطورههای عشق» خواندنی است. کمال السید هنرمندانه قلم را در خدمت شهدای مظلوم عراق به خدمت گرفته است. کتاب پر از شعر و ادب است. پر است از فرهنگ غنی اسلامیِ آمیخته با طبع حماسی عراقیها و آمیخته با مناجاتهای دلنشین! حتی همین طبیعت عادی و عاری از جذابیتِ عراق را که جز خاک و نخل و فرات چیز خاصی ندارد، به زیبایی به تصویر کشیده است. حالات انسانی، تردیدها، طمعها، جنایتها، شهامتها، امیدهای روشن و رؤیاهای به خاک رفته را در این کتاب، از پشت پردهی اشک میتوان نظاره کرد. مظلومیت، شهامت و شهادتخواهیِ شهید امت اسلامی، سید محمدباقر صدر در این کتاب، جای خاص خود را دارد. بریدن از تعلقات، مقام و پیشرفت و در ازای آن به کارزار قیام و شهادت و عزت و آزادیخواهی پای نهادن و تا پای چوبهی دار استقامت ورزیدن توسط میسون و نامزدش حسام، چه شگفت و سترگ و بهتآفرین است. این شهیده والامقام که محصول تربیت قرآنی و اسلامی است، سخنانش، رفتارش، سلوک انقلابیاش، زندان و شهادتش و... مردهای مدعی را شرمنده و سرافکنده میکنند. عظمت این روح متعالی نه با این کتاب که با کتابها، قابل درک و هضم نیست. در خلال داستان جذاب میسون و حسام، اثرات ورود فرهنگ غربی و پوست انداختن جامعه جدید عراق با غلبه مدرنیزاسیون و مکانیسم سرکوب و تفتیش و اختناقگرایی و توسعهی مرام پست و پلشتِ بعثی و همچنین ریشه دواندن فرهنگ دینی در میان ملت و قیام و دادخواهی از یزیدیان بعثی و انعکاس و اثرِ پیروزی ملت ایران بر نظام شاهنشاهی و... نیز روایت شده است. کتاب، خستهتان نمیکند که فصل به فصل است و عباراتش آهنگین و شاعرانه و البته در مواردی شعاری و آرمانی. اگر با حوصله در کتاب غرق شوید، دوست دارید کتاب تمام نشود و همین طور مزهمزهاش کنید و لذت ببرید. کتاب را چه خوب که دختران ِ جوان ما بخوانند. شهیده میسون غازی که وجاهت ظاهر و لطافت باطن و بهرهمندی از تمتعات دنیا و فضل و ادب و تربیت را با هم داشت، همه را برای خدا به مسلخ شهادت و مبارزه آورد. این دختر، این قهرمان، این حوریهی زمینی، این شهیدهی معصوم، این دختر قهرمان عراقی را باید به دنیای آفتزدهی متعفن شده غرب نشان داد که دختر مسلمان کیست و چگونه است و آنها زن و دختر و مادر را به چه حضیضی کشاندهاند! بببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا؟ و ببین که چقدر ما با کاهلی و بیخیالی و بیتوجهی گوهرهای قیمتی خودمان را در گوشهای مخفی کردهایم و آن را سرِ دست نمیگیریم و به رخ دنیا نمیکشیم! عناصر هنرمند و خوشفهم واحد تاریخ شفاهی بینالملل انتشارات راه یار هنوز با عراق و شهیدان و ستارگان مقاومت کار دارند. امید است راه مبارک و روشنی که با ترجمهی ارزشمند «اسطورههای عشق» شروع شده است، تبدیل به جریان فراگیر و مؤثری شود برای استخراج بیشتر و بهرهمندی وافرتر از گنجینهی مدفونِ تاریخ مبارزات شیعیان قهرمان و شهدای والامقام عراقِ عزیز. درود بر شهدای راه فضیلت و آزادگی.